Erdogan se suprotstavlja prometu digitalne imovine

Turska zabranjuje korišćenje kriptovaluta od 30. aprila

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

16.4.2021 14:41 Autor: Marko Miladinović 0

Turska zabranjuje korišćenje kriptovaluta od 30. aprila Turska zabranjuje korišćenje kriptovaluta od 30. aprila
Turska centralna banka je donela odluku o zabrani upotrebe digitalne imovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno „nepopravljivu“ štetu i značajne... Turska zabranjuje korišćenje kriptovaluta od 30. aprila

Turska centralna banka je donela odluku o zabrani upotrebe digitalne imovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno „nepopravljivu“ štetu i značajne rizike od takvih transakcija, a ova mera je zauzvrat u trenutku zaustavila rast vrednosti bitcoina na globalnim tržištima.

U objavljenoj uredbi, centralna banka je navela da kriptovalute i druga digitalna sredstva ne mogu da se koriste direktno ili indirektno kao instrumenti plaćanja, a odluka stupa na snagu 30. aprila.

Rastuće kripto tržište u Turskoj dobilo je zamajac poslednjih meseci jer su se domaći investitori pridružili globalnoj bitcoin zajednici, u nastojanju da se zaštite od depresijacije lire i inflacije, koja je prošlog meseca dostigla 16 odsto, navodi britanska agencija Reuters.

Nakon ove objave, bitcoin je oslabio sa rekordnih 63.699,4 dolara na 60.298,3 dolara za samo pola dana, da bi sa tog nivoa započeo blagi oporavak.

U saopštenju centralne banke se ističe da se bezbednosni rizici, između ostalog, odnose na nepostojanje bilo kakvih regulatornih i kontrolnih mehanizama, kao i centralnog regulatornog tela. „Pružaoci usluga platnog prometa neće moći da razvijaju poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno za izvršenje plaćanja i izdavanje elektronskog novca“, piše u odluci.

Obim trgovine digitalnom imovinom u Turskoj dostigao je 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) u periodu od početka februara do 24. marta ove godine, naspram nešto više od sedam milijardi lira u istom periodu godinu dana ranije.

Kada su u pitanju evropske zemlje, jedina država koja za sada u potpunosti zabranjuje promet kriptovaluta je Severna Makedonija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...