Povećanja se očekuju i u narednim nedeljama

Turske devizne rezerve porasle za oko tri milijarde dolara

BankeNovacVesti

5.8.2022 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Turske devizne rezerve porasle za oko tri milijarde dolara Turske devizne rezerve porasle za oko tri milijarde dolara
Zahvaljujući finansijskoj injekciji koju je ruska nuklearna korporacija Rosatom dala svojoj podružnici u Turskoj, devizne rezerve ove države beleže najveći rast od februara.  Ukupna... Turske devizne rezerve porasle za oko tri milijarde dolara

Zahvaljujući finansijskoj injekciji koju je ruska nuklearna korporacija Rosatom dala svojoj podružnici u Turskoj, devizne rezerve ove države beleže najveći rast od februara. 

Ukupna bruto vrednost rezervi porasla je prošle nedelje za oko tri milijarde dolara, od kojih zlato ćini 1,6 milijardi dolara, a devizna razmena ostalo. Bruto devizne rezerve iznosile su 61,1 milijardu dolara, a zlato 40,2 milijarde dolara, prema podacima turske centralne banke.

Ministar finansija ove zemlje Nuredin Nebati (Nureddin Nebati) je ranije u toku ove nedelje u televizijskom intervjuu izjavio da rezerve rastu zahvaljujući transferima iz druge države, ne navodeći koja je država u pitanju, piše Bloomberg. 

Dok centralna banka pokušava da podstakne rast rezervi i popuni jaz u vezi sa međunarodnim trgovanjem, neophodno je da nastavi da podržava liru. 

Nedeljne analize novčanih tokova centralne banke pokazuju da je turska monetarna institucija pozajmila dve milijarde dolara od komercijalnih banaka. Takođe, dobila je oko 1,8 milijardi dolara od drugih centralnih banaka – Međunarodnog monetarnog fonda ili Banke za međunarodna poravnanja.  

Nebati je izjavio da će, sa stranim transferima, u narednih nekoliko nedelja rezerve rasti.

Turski zvaničnici su za Bloomberg prošlog meseca izjavili da je ruska kompanija Rosatom u procesu vršenja transfera od 15 milijardi dolara u svoju podružnicu u Turskoj za izgradnju Akkuyu nuklearne elektrane na mediteranskoj obali, ukupne vrednosti 20 milijardi dolara.

Ruska firma je opovrgla tvrdnje turskih zvaničnika, navodeći da su “trenutne transakcije značajno manje”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...