Nastavljena serija kvarova platforme društvene mreže

Twitter nije radio zbog greške inženjera

SvetVesti

7.3.2023 08:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

Twitter nije radio zbog greške inženjera Twitter nije radio zbog greške inženjera
Platforma društvene mreže Twitter ponovo se pokvarila u ponedeljak na nekoliko sati, što je najmanje šesti veliki prekid usluge u ovoj godini. Linkovi nisu... Twitter nije radio zbog greške inženjera

Platforma društvene mreže Twitter ponovo se pokvarila u ponedeljak na nekoliko sati, što je najmanje šesti veliki prekid usluge u ovoj godini. Linkovi nisu radili, fotografije su prestale da se učitavaju, a prijavljeno je i da ne može da se pristupi servisu za profesionalne korisnike.

Kompanija Twitter obavestila je korisnike preko naloga za podršku da „neki delovi platforme možda trenutno ne rade kako se očekuje“. U poruci je navedeno i da je izvršena interna (softverska) promena koja je imala neke neželjene posledice, prenosi Verge.

Promena o kojoj je reč bila je deo projekta za gašenje besplatnog pristupa API Twittera. Kompanija je 1. februara saopštila da više neće podržavati besplatan pristup svoj API interfejsu, što je efektivno okončalo postojanje klijenata trećih strana i ograničilo mogućnost spoljnih istraživanja mreže.


Kada je reč o kvarovima platforme, ona je po svemu sudeći posledica dubokih rezova u kompaniji koje je preduzeo vlasnik Ilon Mask (Elon Musk). Prema insajderskim informacijama iz Twittera, posle masovnih otpuštanja u kompaniji je ostao samo jedan inženjer zaposlen na API projektu, a on je napravio „lošu promenu konfiguracije“.

Promena je imala kaskadne posledice unutar kompanije, a većina alata platforme Twitter se srušila. Prema svedočenjima insajdera, Mask je bio veoma besan zbog ove greške. Neki od sadašnjih zaposlenih navode da je Mask nasledio tehničke kvarove platforme za koju je platio 44 milijarde dolara.

Neprekidna otpuštanja koja sprovodi Mask nisu pomogla u otklanjanju grešaka, a u kompaniji je ostalo manje od 550 inženjera sa punim radnim vremenom. Otpuštanja su učinila Twitter još više ranjivim, tvrde bivši zaposleni, koji predviđaju da će biti još velikih kvarova u radu platforme. To se dešava kada otpustite 90 odsto kompanije, navode oni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...