Fabrike smanjuju obim poslovanja pa su i rezultati izvoza slabiji

U Aziji posustaje proizvodna aktivnost, ekonomski rast doveden u pitanje

SvetVesti

1.9.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Aziji posustaje proizvodna aktivnost, ekonomski rast doveden u pitanje U Aziji posustaje proizvodna aktivnost, ekonomski rast doveden u pitanje
Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu, jer je ponovni rast slučajeva zaraze korona virusom poremetio lance snabdevanja u celom regionu, što... U Aziji posustaje proizvodna aktivnost, ekonomski rast doveden u pitanje

Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu, jer je ponovni rast slučajeva zaraze korona virusom poremetio lance snabdevanja u celom regionu, što izaziva bojazan da će posrtanje proizvodnje dodatno pojačati ekonomske probleme izazvane padom potrošnje.

Jugoistočna Azija, koja je zbog niskih troškova proizvodno središte mnogih globalnih kompanija, posebno je pogođena padom fabričke aktivnosti u Vijetnamu, Indoneziji i Maleziji usled izbijanja novog talasa epidemije i obustava proizvodnje, piše Reuters pozivajući se na različita istraživanja.

„Ako se stroge mere zaključavanja nastave, jugoistočnoj Aziji će možda biti teško da ostane globalno proizvodno središte“, kaže Makoto Saito, ekonomista na Institutu NLI za ekonomska istraživanja.

Za globalnu ekonomiju je naročito zabrinjavajući znak činjenica da je i kineska fabrička aktivnost pala u avgustu, prvi put u skoro godinu i po dana, usled mera protiv širenja virusa Covid-19, uskih grla u lancima snabdevanja i visokih cena sirovina koje pritiskaju proizvodnju.

Japan, Južna Koreja i Tajvan, azijske izvozne perjanice, takođe su u avgustu zabeležili sporiji rast proizvodnje, što znači da bi nestašica čipova i zatvaranje fabrika u tim zemljama mogli da odlože održivi oporavak regiona od prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom.

Kineski indeks menadžera nabavki (PMI) u privatnom sektoru, koji zajednički izračunavaju analitičke firme Caixin China i HIS Markit, pao je na 49,2 poena u avgustu sa 50,3 boda u julu, spustivši se ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Ovaj rezultat je znatno slabiji od čekivanja tržišta i podvlači krhku prirodu kineskog oporavka, koji je ranije podupirao globalnu ekonomiju da krene napred posle kraha izazvanog pandemijom.

Privatno istraživanje Caixin/Markit objavljeno je danas, nakon što je u utorak Kina predstavila državne podatke o PMI koji takođe pokazuju da je indeks pao u avgustu, ali da je ostao iznad 50 poena.

Japanski PMI oslabio je na 52,7 bodova sa 53 poena u julu, a nove izvozne narudžbine su zabeležile prvo smanjenje od januara. Indeks u Južnoj Koreji takođe je potonuo na 51,2 boda u avgustu sa julskog nivoa od 53 poena. I proizvodnu aktivnost u Vijetnamu i Maleziji pogađaju mere zatvaranja i rastući broj infekcija zbog čega su pojedine fabrike obustavile rad. U Vijetnamu je indeks fabričke aktivnost opao na 40,2 poena u avgustu sa 45,1 u julu, dok je PMI u Maleziji iznosio 43,4 boda, što je blago povećanje u odnosu na 40,1 poen u julu, ali je ostao daleko ispod praga od 50 bodova.

Oporavak azijskih ekonomija u usponu, koje su svojevremeno smatrane pokretačem globalnog rasta, zaostaje za razvijenim državama, jer su i dalje pod pritiskom negativnih efekata pandemije i sporog sprovođenja vakcinacija.

Nasuprot slabljenju u Aziji, potpuno je drugačija situacija u Evropi, gde se uglavnom očekuje nastavak ubrzanja rasta proizvodnih aktivnosti, budući da se ekonomije na Starom kontinentu ponovo otvaraju zahvaljujući visokim stopama vakcinacija, navodi britanska agencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...