Pokrenuto 30 postupaka protiv zaposlenih koji, zauzvrat, tuže banku

U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevereno 14 miliona evra sa računa 200 klijenata

BankeNovacRegionVesti

1.6.2022 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevereno 14 miliona evra sa računa 200 klijenata U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevereno 14 miliona evra sa računa 200 klijenata
Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je od početka godine 30 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih zbog pronevera 14 miliona evra sa računa 200 klijenata, a... U Crnogorskoj komercijalnoj banci pronevereno 14 miliona evra sa računa 200 klijenata

Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je od početka godine 30 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih zbog pronevera 14 miliona evra sa računa 200 klijenata, a većina je završila otkazom.

Prema informacijama Pobjede, bivši radnici kojima je prekinut radni odnos tužili su CKB i traže nadoknadu štete, ali o tome nisu želeli zvanično da se oglašavaju, prenosi agencija Mina.

Banka je u februaru otkrila zloupotrebe u filijalama u Podgorici i Baru, u sektoru privatnog bankarstva čiji su službenici raspolagali novcem klijenata.

Slučaj je prijavljen Specijalnom državnom tružilaštvu (SDT) koji je pokrenuo istragu, a banka je tada podnela krivičnu prijavu protiv dvoje zaposlenih. Krajem aprila SDT-u je prijavljen i bivši izvršni direktor Pal Kovač, kojeg sumnjiče da su pronevere nastale jer on nije savesno radio svoj posao.

U CKB-u nisu željeli da komentarišu tužbe radnika, kao ni odluke nadležnih institucija. Na pitanje Pobjede da li je tačno da su disciplinske postupke usmerili prvenstveno ka šalterskim službenicima, koji su izvršavali naloge pretpostavljenih, iz banke su odgovorili da sve radnike tretiraju jednako.

“U skladu sa internim regulativama banke, sprovedeni su i postupci utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze kojima su obuhvaćeni i zaposleni na upravljačkim pozicijama. CKB se prema svim licima za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično delo određuje na jednak način, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci”, kazali su iz banke.

Oni su dodali da se krivične prijave koje su podneli odnose na moguće zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju koje su za posledicu imale sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno zloupotrebu položaja koja se ogledala i u nevršenju dužnosti.

Zbog zloupotreba u CKB banci vanrednu kontrolu pokrenula je vrhovna monetarna institucija, koja sagledava propuste u funkcionisanju interne kontrole.

Iz CKB-a je ranije saopšteno da će nadoknaditi štetu svim klijentima, te da će taj proces uskoro biti uspešno okončan. Banka, koja ima najveći tržišni udeo u Crnoj Gori, je na kraju prošle godine ostvarila 10,83 miliona evra dobiti.

  • SNEZANA

    1.6.2022 #1 Author

    Bas njih briga za otkaz,kad su do para dosli

    Odgovori

  • MARA

    1.6.2022 #2 Author

    Znaci, počelo je.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.6.2022 #3 Author

    Da li je moguce da su sve to mogli da odrade samo salterski radnici??!!!

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.6.2022 #4 Author

    Bas veliki novac, prilično hrabro i suludo da se to neće otkriti.

    Odgovori

  • Bella

    2.6.2022 #5 Author

    Sve banke treba tuziti i sve im debelo naplatiti

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.6.2022 #6 Author

    Treba proveriti kako se ti radnici zaposlili, I naravno tuziti banke

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #7 Author

    Baš neobično da se to desilo imajući u vidu koliko kamera imaju banke i koliko ptovera internih.

    Odgovori

  • NATI29

    7.6.2022 #8 Author

    Dobro su bili uigrani

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...