Čeka se jedinstven stav sindikata i poslodavaca

Bez dogovora o radnoj nedelji u Crnoj Gori

BiznisRegionVesti

1.6.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bez dogovora o radnoj nedelji u Crnoj Gori Bez dogovora o radnoj nedelji u Crnoj Gori
U crnogorskom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma održan je sastanak socijalnih partnera na kojem nije postignut dogovor o rešavanju pitanja neradne nedelje. Jedna od... Bez dogovora o radnoj nedelji u Crnoj Gori

U crnogorskom Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma održan je sastanak socijalnih partnera na kojem nije postignut dogovor o rešavanju pitanja neradne nedelje. Jedna od opcija i dalje ostaje da se nedeljom tokom letnje sezone u Crnoj Gori radi.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručuje da će vlada podržati ono što bude dogovor sindikata i poslodavaca. Nakon sastanka ministar je istakao i kako se nada da će se prevazići razlike.

“Mi se danas nismo u načelu ništa dogovorili, postoje razne ideje i predlozi”, naveo je Đurović za RTCG.

On je naglasio da je jedna od ideja da radna nedelja bude sezonskog karaktera, samo tokom leta i zime, kako bi se odgovorilo zahtevima turizma.

foto: Rawpixel

“Predlog je i da radnici koji budu radili taj dan imaju duplu dnevnicu na osnovicu od 450 evra, što znači da će moći da ostvare dodatan prihod i predlog koji je došao od sindikata jeste da radnici koji budu radili nedeljom dobiju sledeću subotu slobodno, što znači da bi imali vikend slobodno za sebe i porodicu, što je mera kompromisa”, naveo je Đurović.

Kaže i da bi se u sklopu dogovora potpisao Opšti kolektivni ugovor, koji je značajan za sve radnike posebno u trgovini, koji nemaju takav ugovor.

Takođe, Goran Đurović smatra da je dijalog jedini put za rešavanje tih pitanja. O svim predlozima, kako kaže, treba da se izjasne sindikati, ali i poslodavci.

“Oni moraju sa članstvom da obave razgovore. Vlada neće da staje ni na jednu stranu. Svi oni imaju svoje razloge. Ono što bude dogovor sindikata i poslodavaca biće podržano od strane vlade – ako ne bude dogovora sindikata i poslodavaca, ni vlada neće donositi jednostrane poteze”, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

  • MARKO7

    1.6.2022 #1 Author

    Pa crnogorci su poznati po tome da su vredan i radan narod.

    Odgovori

  • Emilija

    1.6.2022 #2 Author

    To samo za potrebe sezone

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.6.2022 #3 Author

    Kada je sezona trebalo bi da rade i nedeljom,njima ide u prilog i kupcima…

    Odgovori

  • BOJANA

    2.6.2022 #4 Author

    Rad nedeljom treba više da se plati.

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #5 Author

    Ako rade nedeljom ne znaci da su vredni vec da ne zele da obezbede zaposlenima adekvatne uslove rada i vreme za privatan zivot.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...