Oštro protivljenje vinara i vinogradara

U Crnoj Gori akciza na vino ugrožava domaću proizvodnju

RegionVesti

30.7.2024 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Crnoj Gori akciza na vino ugrožava domaću proizvodnju U Crnoj Gori akciza na vino ugrožava domaću proizvodnju
Vladina namera da uvede akcizu na vino od 25 centi po litru, projektujući da će od toga godišnje prihodovati četiri miliona evra, naišla je... U Crnoj Gori akciza na vino ugrožava domaću proizvodnju

Vladina namera da uvede akcizu na vino od 25 centi po litru, projektujući da će od toga godišnje prihodovati četiri miliona evra, naišla je na oštro protivljenje malih i velikih crnogorskih vinogradara i vinara.

Da bi ovu ideju trebalo preispitati i naći kompromisno rešenje, ukazuju i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), kojim rukovodi Vladimir Joković, piše Pobjeda, prenosi Mina.

Za crnogorskog reditelja Nikolu Vukčevića, koji se proizvodnjom grožđa i vina počeo baviti pre sedam godina, nakon iznenadne smrti oca, u želji da nastavi porodičnu tradiciju, ova ideja je neprihvatljiva. Godišnje, kako kaže, u zavisnosti od roda, proizvede između 2.000 i 3.000 flaša vina, a godinama pokušava da se približi tržištu.

„Još nismo izašli, a ako se radi zdravo, pošteno i porodično, taj proces je opterećen, komplikovan i skup. Uvođenjem akciza, mi tek ulazimo u novo prolongiranje ili zatiranje“, naveo je Vukčević.

On je kazao da će, ukoliko vlada uvede akcizu, uprkos protivljenju kompletne vinske zajednice, crnogorski proizvođači državi morati unapred da plate za nešto što još nije prodato, niti je sigurno da će biti prodato.

„Uvođenje akcize preti konkurentnosti crnogorskog vina koje se proizvodi u malim porodičnim vinarijama, koje su ionako preopterećene borbom sa proizvodima krupnog kapitala, te regionalnog i međunarodnog tržišta, takođe, krupnog kapitala, a čija vina su zbog obima ekonomije, odnosno većeg obrta i nižih cena, jeftinija u odnosu na naša. To će za posledicu imati dodatno opterećenje jedne od retkih grana finalne proizvodnje u Crnoj Gori“, saopštio je Vukčević.

On je dodao da je MPŠV već moralo da reaguje u zaštitu onoga što je ostalo, ako to već nije učinilo.

Da uvođenje akcize na vina neće doprineti razvoju crnogorskih vinarija, smatraju i u MPŠV. Oni su Pobjedi kazali da bi usvajanje tog predloga bilo problematično za dalji razvoj vinskog sektora, dodajući da bi izvesno došlo do jačanja sivog tržišta i nekonkurentnosti domaćih brendova na unutrašnjem tržištu.

Iz Ministarstva su ukazali da je vladin stav da je neopravdano da vina, kao alkoholna pića, koja mogu biti štetna po zdravlje, budu izuzeta iz akciza, ali da razumeju crnogorske vinare koji kompletnu proizvodnju plasiraju na domaćem tržištu, uključujući i Plantaže sa preko 60 odsto proizvodnje.

„Treba imati na umu da nijedna država, koja ima razvijen vinski sektor, neuporedivo veću proizvodnju i izvoz vina sa svetskom reputacijom, kao što su Italija, Španija, Portugalija, Grčka, Austrija, Nemačka, Mađarska i Hrvatska, ne primenjuje ovakva finansijska opterećenja. U državama iz okruženja, koje se kao i Crna Gora bore za pozicioniranje svojih vina na međunarodnom tržištu, Makedonija, Slovenija i Srbija, akcize na vino su nula evra“, rekli su iz Ministarstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.