Na Budvanskoj rivijeri smanjena poseta u odnosu na prošlu godinu

U Crnoj Gori boravi oko 95.000 turista

BiznisRegionTurizamVesti

11.7.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Crnoj Gori boravi oko 95.000 turista U Crnoj Gori boravi oko 95.000 turista
Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, U Crnoj Gori trenutno boravi oko 95.000 turista, pet odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a 82... U Crnoj Gori boravi oko 95.000 turista

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, U Crnoj Gori trenutno boravi oko 95.000 turista, pet odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a 82 odsto realizacije iz posete 2019. godine u istom periodu, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO).

“U hotelima beležimo rast broja gostiju od deset odsto, a u privatnom smeštaju tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine beleže dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gde trenutno boravi 28 odsto više turista nego prošle godine“, rekli su predstavnici NTO, prenosi Mina.

Oni su dodali da se u proseku beleži rast broja gostiju od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno prosečno ostvarenje od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu, ukoliko se posmatra period od početka maja do 8. jula.

Iz NTO su kazali da su prihodi od boravišne i turističke takse, kao i članskog doprinosa, zaključno sa 7. julom iznosili 1,14 miliona evra, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Strani turisti sa značajnih emitivnih tržišta počeli su da dolaze u Crnu Goru još početkom maja, pa se očekuje da će narednom periodu taj broj rasti, imajući u vidu da se približava špic sezone.

Iz NTO su saopštili da je, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, tokom juna u odnosu na prošlu godinu zabeležen prosečan rast gostiju u hotelima od 32,5 odsto, odnosno 51 odsto u privatnom smeštaju. Tokom prvih pet meseci, prema podacima Monstata, u objektima kolektivnog smeštaja bilo je 1,5 puta više gostiju koji su ostvarili skoro dvostruko više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, iz Turističke organizacije Budva (TOB) kažu da u ovom gradu boravi skoro 20 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine. Prema poslednjem preseku, na budvanskoj rivijeri je preko 26.000 gostiju, od čega više do 14.000 u privatnom smještaju.

U hotelima su najbrojniji gosti iz Izraela, Srbije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Poljske, Velike Britanije, Turske, Francuske i Kazahstana, dok je u privatnom smeštaju najviše Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Nemaca, te građana Srbije i BiH.

Oni smatraju da će se odsustvo gostiju iz Rusije i Ukrajine svakako osetiti, jer su turisti sa ta dva tržišta činili oko 30 odsto ukupnog prometa.

“Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava celi svet, te rasta cena energenata, hrane i sirovina, koji utiče na celokupno poslovanje društva u kojem niko nije izuzet, turističku sezonu ipak dočekujemo spremni, ali sa umerenim očekivanjima. Isto tako, pandemija korona virusa je umnogome uticala na promenu načina planiranja putovanja, pa tako najveći broj gostiju, naročito iz zapadne Evrope bukira smeštaj u poslednjem trenutku, sudeći prema informacijama hotelijera“, naveli su iz TOB.

Oni su dodali da se hoteli kategorije četiri i pet zvezdica popunjavaju u skladu sa očekivanjima.

Iz TOB-a su kazali da su hotelijeri vrlo oprezni kada je reč o cenovnoj politici, te da su u većini slučajeva ostali korektni prema svojim gostima, sagledavajući i konkurentnost, zbog čega nije bilo značajnijih povećanja. Sličnog su stava i u NTO, gde smatraju da turistička privreda pažljivo osluškuje kretanja na tržištu i formira cene konkurentne u odnosu na druge destinacije.

“Verujemo da će usklađen odnos cene i kvaliteta usluga u narednom periodu privući značajan broj turista u Crnu Goru. Takođe, jedan od razloga zadržavanja nivoa cena može biti i činjenica da je turistička privreda unapred izvršila prodaju dela smeštajnih kapaciteta, te samim tim nije ni moguće ad hoc menjati cenovnu politiku za taj deo kapaciteta“, kazali su iz NTO.

  • TATJANA

    11.7.2022 #1 Author

    Moglo bi to i bolje

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.7.2022 #2 Author

    Ptosla godina tesko moze da se ponovi zbog korone,ali bice njima svakako dobra sezona…

    Odgovori

  • BOJANA

    12.7.2022 #3 Author

    Super ako im je to dovoljno

    Odgovori

  • Dea

    12.7.2022 #4 Author

    Ja od vise ljudi cula da nema turista pola kao pre

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #5 Author

    Ako su oni zadovoljni onda odlično

    Odgovori

  • MARKO7

    27.8.2022 #6 Author

    Veliki broj turista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...