U CRNOJ GORI IZGUBLJENA I SEZONA I POSTSEZONA Turistički radnici čekaju zimu i naredno leto da povrate gubike

BiznisRegionTurizamVesti

22.9.2020 08:53 Autor: Marija Jovanović 1

U CRNOJ GORI IZGUBLJENA I SEZONA I POSTSEZONA Turistički radnici čekaju zimu i naredno leto da povrate gubike U CRNOJ GORI IZGUBLJENA I SEZONA I POSTSEZONA Turistički radnici čekaju zimu i naredno leto da povrate gubike
Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, ne može se govoriti o postsezoni koja bi u nekoj meri kompenzovala gubitke... U CRNOJ GORI IZGUBLJENA I SEZONA I POSTSEZONA Turistički radnici čekaju zimu i naredno leto da povrate gubike

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, ne može se govoriti o postsezoni koja bi u nekoj meri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, napori moraju da budu usmereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne letnje, kazao je Davidović Pobjedi.

Foto: Pixabay.com

Iako su postojale tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu u Crnu Goru, zbog aktuelne epidemiološke situacije, druge države su uvele ograničavajuće mere za putovanja prema Crnoj Gori i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru budu nadoknađeni gubici u većoj meri, objasnio je Davidović.

On je naglasio da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede, jer je epidemija urušila sva očekivanja i što se tiče i prihoda, poseta i noćenja u odnosu na realna očekivanja.

Foto: Pixabay.com

„Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabeležili smo rast u prva dva meseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snega, međutim dolaskom pandemije sve se promenilo“, kazao je Davidović.

Očekivali su, kako ističe, snažnu postezonu, po nekim najavama i projekcijama sa početka leta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u letnjim mesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da je zbog epidemije veliki broj turista odložio svoje odmore u špicu sezone.

„Ove godine gubici su veliki. Pad turističkog prometa je značajan, za prvih sedam meseci smo ostvarili oko 15 odsto turističkog prometa iz prošle godine i kada govorimo o broju turista, noćenjima i naplati boravišne takse“, precizirao je Davidović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...