cena megavata u komšijskoj zemlji trenutno oko 55 evra

U Crnoj Gori moguće poskupljenje struje između 10 i 20 odsto

RegionVesti

10.10.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Crnoj Gori moguće poskupljenje struje između 10 i 20 odsto U Crnoj Gori moguće poskupljenje struje između 10 i 20 odsto
Regulatorna agencija za energetiku i komunalne delatnosti (REGAGEN) će za narednu godinu odobriti povećanje cene mrežnih usluga, što bi moglo dovesti do povećanja računa... U Crnoj Gori moguće poskupljenje struje između 10 i 20 odsto

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne delatnosti (REGAGEN) će za narednu godinu odobriti povećanje cene mrežnih usluga, što bi moglo dovesti do povećanja računa za struju 10 do 20 odsto.

Cene mrežnih usluga su deo računa namenjen Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

To je Vijestima rečeno iz Elektroprivrede (EPCG) nakon što je Privredna komora (PKCG) predložila da povećanje cene struje privredi ne sme biti procentualno veće od povećanja za domaćinstva, u slučaju da rast cena struje bude neizbežan usled potencijalne energetske krize, prenosi agencija Mina.

REGAGEN za određivanje cene mrežnih usluga koristi formulu iz Zakona o energetici, prema kojoj ona zavisi od cena struje na berzi u Budimpešti gde je sada megavat oko 250 evra, a do pre nekoliko dana je bio i više od 400 evra. Cena megavata u Crnoj Gori je u osnovi oko 55 evra.

Iz EPCG su kazali da još nemaju informaciju koliko će iznositi povećanje cena mrežnih usluga, jer na njega nemaju uticaj, dok će cena struje na koju može uticati energetska kompanija biti povećana samo ako njeno poslovanje bude došlo u pitanje.

Pored toga, PKCG je u svom predlogu vladi navela da je neophodno osmisliti novi mehanizam podsticaja izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno sunčevu energiju, s obzirom na to da ne postoji mogućnost dobijanja statusa povlašćenih proizvođača, kroz sistem takozvanih “feed in tarifa”.

Na tom polju, u EPCG su mišljenja da su do sada dali dovoljne stimulanse, te da u tom smislu imaju dobar odziv građana, budžetskih ustanova i privrede. Smatraju i da dalja stimulacije investiranja u obnovljive izvore i pravljenja primamljivog ambijenta ne bi trebalo da bude posao za EPCG, jer ta kompanija sama može da radi na tom polju, pa nema potrebe da stimuliše konkurenciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...