izdato 437 prekršajnih naloga

U Crnoj Gori naplaćeno više od 700.000 evra novčanih kazni

RegionVesti

9.8.2024 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori naplaćeno više od 700.000 evra novčanih kazni U Crnoj Gori naplaćeno više od 700.000 evra novčanih kazni
Poreski inspektori su u Crnoj Gori u periodu od 1. maja do 4. avgusta naplatili više od 700.000 evra novčanih kazni, saopšteno je iz... U Crnoj Gori naplaćeno više od 700.000 evra novčanih kazni

Poreski inspektori su u Crnoj Gori u periodu od 1. maja do 4. avgusta naplatili više od 700.000 evra novčanih kazni, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora PU je tokom letnje turističke sezone pojačao aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju delatnost, sa posebnim fokusom na ugostiteljsku i trgovinsku delatnost, prenosi Mina.

„U periodu od 1. maja do 4. avgusta, poreski inspektori su obavili 2.320 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 322 poreska obveznika”, navodi se u saopštenju.

Po tom osnovu izdato je 437 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,46 miliona evra.

Zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 852.790, od čega je naplaćeno 700.090 evra, ili 82 odsto.

„Naplata po osnovu novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, njih 249”, precizirali su iz PU.

U izveštajnom periodu, kod 17 poreskih obveznika je izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja delatnosti bez opšte poreske registracije.

PU, prema rečima njenih predstavnika, u kontinuitetu prati regularnost poslovanja poreskih obveznika, kako kontrolama sveobuhvatnog knjigovodstva tako i proverama pojedinih segmenata njihovog poslovanja.

„Za sve obveznike kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje poreski inspektori primenjuju propisane kaznene mere, od izcricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja delatnosti i zatvaranja objekata”, zaključuje se u saopštenju.

  • SENSEI

    9.8.2024 #1 Author

    Pa to je veliki priliv u budžet republičkog fonda, svakako

    Odgovori

  • MAXMAD

    11.8.2024 #2 Author

    Slažem se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.