rast 11,7 odsto međugodišnje

U Crnoj Gori prosečna zarada u maju 793 evra

RegionVesti

29.6.2023 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Crnoj Gori prosečna zarada u maju 793 evra U Crnoj Gori prosečna zarada u maju 793 evra
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 evra i bila je 0,9... U Crnoj Gori prosečna zarada u maju 793 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat, iznosila 793 evra i bila je 0,9 odsto veća u odnosu na april.

Prosečna neto zarada u maju je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla 11,7 odsto, a prosečna bruto zarada u maju je iznosila 988 evra, prenosi Mina.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u maju u odnosu na april zabeležile rast od 0,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile rast od 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na april porasle u sektorima usluge smeštaja i ishrane 2,8 odsto, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 1,9 odsto, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje po 1,8 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,6 odsto, građevinarstvo 1,5 odsto, trgovina na veliko i trgovina na malo, popravka motornih vozila i motocikala 1,4 odsto i stručne, naučne i tehničke delatnosti i umetničke zabavne i rekreativne delatnosti po 1,3 odsto.

Rast je zabeležen i u sektorima saobraćaja i skladištenja i finansijske i delatnosti osiguranja po jedan odsto, informisanje i komunikacije 0,9 odsto, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 0,7 , obrazovanje 0,4 odsto i ostale uslužne delatnosti 0,3 odsto.

Pad neto zarade u maju je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija jedan odsto, vađenje ruda i kamena i poslovanje nekretninama po 0,6 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...