Rast troškova po zaposlenom biće oko 190 evra

U Crnoj Gori rastu ukupni troškovi za isplatu minimalca

RegionVesti

7.12.2021 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Crnoj Gori rastu ukupni troškovi za isplatu minimalca U Crnoj Gori rastu ukupni troškovi za isplatu minimalca
Najavljena poreska reforma u okviru programa “Evropa sad” negativno će uticati na sve poslodavce koji isplaćuju zarade niže od 345 evra, jer će ukupni... U Crnoj Gori rastu ukupni troškovi za isplatu minimalca

Najavljena poreska reforma u okviru programa “Evropa sad” negativno će uticati na sve poslodavce koji isplaćuju zarade niže od 345 evra, jer će ukupni troškovi za isplatu minimalca porasti, saopštila je Privredna komora Crne Gore (PKCG).

Iz PKCG su naveli da će uticaj te mere zavisiti od snage, odnosno veličine same kompanije, kao i delatnosti i razvijenosti opštine u kojoj preduzeće posluje, piše agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Ipak, kako navode, preduzeća koja trenutno isplaćuju zarade od 350 evra neto i više, odnosno najveći broj firmi, imaće smanjenje troškova.

“Iako će porez na minimalnu zaradu biti ukinut, a doprinosi značajno smanjeni, poslodavci koji isplaćuju minimalce u septembru ove godine su morali izdvojiti 364 evra za isplatu iste, dok će u januaru naredne godine morati da izdvoje 557 evra. To predstavlja rast troškova po zaposlenom od 193 evra, ili 53 odsto, u odnosu na septembarske minimalne zarade”, navodi se u saopštenju PKCG.

Program “Evropa sad” predviđa rast minimalne neto zarade na 450 evra, a predviđeno je i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok će celi iznos minimalne bruto zarade biti neoporeziv.

Kako preciziraju iz PKCG, to će uticati na smanjenje poreskog klina, odnosno poreza i doprinosa koje poslodavac plaća državi na ovaj iznos neto zarade. Poreski klin će iznositi 20,6 odsto, a doprinosi oko 117 evra.

Oni su naveli da, prema trenutnom sistemu obračuna zarada, ukupni trošak neto zarade od 345 evra iznosi 567 evra, a toliko bi trebalo da bude i za minimalnu zaradu od januara naredne godine, ukoliko dođe do realizacije programa “Evropa sad”.

To znači da poslodavci koji sada isplaćuju zaradu od 345 evra i više, neće imati dodatni trošak prilikom isplate zarade od 450 evra prema “Maršalovom planu”. Doći će do preraspodele ukupnih sredstava, zaposleni će dobijati 105 evra više, država toliko manje, a ukupni trošak za poslodavca će ostati isti i iznosiće 567 evra, objasnili su iz PKCG.

Oni su ocenili da su porodična mikro i mala preduzeća i preduzetnici koji posluju u okviru navedenih delatnosti pretrpeli značajne gubitke zbog krize izazvane pandemijom, pa upozoravaju da dodatno povećanje troškova može imati negativan uticaj na njihovo poslovanje.

Prema podacima Ministarstva finansija Crne Gore, 36,2 hiljade zaposlenih primilo je minimalnu zaradu za oktobar, a iz PKCG su saopštili da će “Maršalov plan” imati direktan uticaj na preduzeća koja zapošljavaju ova lica, kao i na kompanije koje zaposlenima isplaćuju neto zaradu od 250 do 345 evra, jer će u njihovom slučaju doći do povećanja troškova za isplatu zarada.

Program “Evropa sad” predviđa uvođenje neoporezivog dela zarade od 700 evra bruto, kao i ukidanje doprinosa za zdravstvo, te uvođenje progresivne stope na lični dohodak od 15 odsto na iznos bruto zarade preko hiljadu evra.

U PKCG su naveli da će promena u visini minimalne zarade, ali i prosečnih plata, uticati na mnoge druge ekonomske i fiskalne parametre.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...