Načelna podrška predlogu Ministarstva finansija Crne Gore

Sindikati upozoravaju na moguća poskupljenja

RegionVesti

30.9.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sindikati upozoravaju na moguća poskupljenja Sindikati upozoravaju na moguća poskupljenja
Ekonomski analitičari upozoravaju na moguća poskupljenja nakon što je Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo da će budžetom za narednu godinu minimalna zarada biti povećana... Sindikati upozoravaju na moguća poskupljenja

Ekonomski analitičari upozoravaju na moguća poskupljenja nakon što je Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo da će budžetom za narednu godinu minimalna zarada biti povećana na 450, a prosečna na 700 evra.

Predstavljeni plan resornog ministra bio je tema sastanka sindikalnih organizacija koje se u načelu slažu sa predloženom reformom, prenosi RTCG.

Najavljeno je i da će svi detalji biti dogovoreni u narednom periodu kroz dijalog socijalnih partnera, a prvi sastanak je najavljen već za početak oktobra. U Uniji slobodnih sindikata smatraju da su predložene mere realno ostvarive te da poslodavci neće imati ništa protiv njih, jer će im biti smanjeni troškovi rada.

„Jedino ovakve mere mogu da doprinesu da zadržimo mlade i porodice u Crnoj Gori. Poslodavci će imati u vidu da moraju da stvore ambijent za dostojanstveni život i rad zaposlenih jer je u cilju da imaju zadovoljne radnike“, navela je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata.

Povećanje plata zamišljeno je kroz skoro dvostruko smanjenje poreza na zarade, tako što će se država odreći doprinosa za zdravstveno osiguranje. Plan da poslodavci ono što su do sada plaćali državi daju radnicima naizgled je tehnička metoda, kaže ekonomski analitičar Vasilije Kostić i upozorava na moguće negativne posledice.

„Troškovi rada će u buduće da rastu, a sa povećanjem troškova rada znači da će rasti i cene proizvoda i usluga, a to znači da je pritisak na pad produktivnosti“, upozorava Kostić.

Sa padom produktivnosti poslodavci traže manje rada i manje zaposlenih i to može ozbiljno da utiče na stopu zaposlenosti, odnosno, ponovo na rast nezaposlenosti. Crnogorski poslodavci, kaže Kostić, plaćaju najviše poreze na zarade u regionu, pa je dobro što će im država smanjiti te troškove.

„Plate se ekonomski racionalno ne mogu povećati bez oslanjanja na produktivnost. Rast produktivnosti određuje održivi standard građana, odnosno on postavlja granice održivog rasta plata“, zaključuje Kostić.

S druge strane, iz Sindikata javne uprave i pravosuđa smatraju da najavljeno povećanje zarada za 17 odsto nije dovoljno s obzirom na to da su u međuvremenu više puta porasli svi troškovi života.

„Po nama, realno je minimum 25 odsto uvećanja i početak primene tog predloga bi trebalo da bude 1. januar 2022. Već sada bi trebalo da se budžetom planiraju sredstva za 1. januar, jer kraj godine je daleko, do tada se može mnogo šta promeniti“, smatra Nenad Rakočević iz Sindikata javne uprave i pravosuđa.

Osim socijalnih partnera, plan Ministarstva finansija mora dobiti podršku i političara. Iz DF-a su ocenili da predložene mere obiluju brojnim „kontradiktornostima, neutemeljenostima i populizmom“, te da takva ekonomska politika neće imati podršku tog političkog saveza. Iz opozicionog SDP-a su Spajićev „Maršalov plan za Crnu Goru“ nazvali spiskom lepih želja i nerealnim. Spajića je podržao premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kao i Socijalistička narodna partija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...