Traže ukidanje administrativnog ograničenja cena

Hrvatski poslodavci upozoravaju na neodrživ tempo razvoja

BiznisRegion

18.3.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski poslodavci upozoravaju na neodrživ tempo razvoja Hrvatski poslodavci upozoravaju na neodrživ tempo razvoja
Poslodavci u Hrvatskoj ukazuju na određene odluke Vlade koje narušavaju tržišne slobode i položaj preduzetnika. Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini „uložen” u... Hrvatski poslodavci upozoravaju na neodrživ tempo razvoja

Poslodavci u Hrvatskoj ukazuju na određene odluke Vlade koje narušavaju tržišne slobode i položaj preduzetnika.

Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini „uložen” u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, jer ako bi se sadašnji bum javne potrošnje nastavio i u godinama koje su pred nama, lako bismo ušli u proceduru prekomernog deficita, upozorava Udruženje poslodavaca u Hrvatskoj (HUP).

Ističu i da robusno tržište rada i fondovi EU ove godine produžavaju svoj zamajac u smislu ubrzanja rasta lične potrošnje i privrede uopšte, ali da je taj tempo rasta neodrživ iz više razloga, piše Poslovni dnevnik.

„Ključni privremeni zamajac agregatne tražnje proći će nakon povlačenja ’investicione plime‘ podržane rekordnim prilivima iz fondova EU (povučeno 2,9 milijardi evra ili 53 odsto ukupnih bespovratnih sredstava teških 5,5 milijardi evra) od 2025. godine, a posebno od 2027. godine. Osim toga, već smo upozoravali na dvostruko snažniji rast troškova rada (11,6 odsto) u odnosu na prosek EU, što podstiče inflaciju i, uz nekonkurentnu cenu struje i poreski klin, negativno utiče na konkurentnost. hrvatskih kompanija“, navodi se u publikaciji, koju potpisuje Hrvoje Stojić, glavni ekonomista HUP-a.

Poslodavci stoga još jednom upozoravaju na određene odluke Vlade koje narušavaju tržišne slobode i položaj preduzetnika u Hrvatskoj. Jedna od njih je zabrana rada nedeljom, pa iz HUP-a savetuju reviziju Zakona o trgovini.

Oni napominju i da bi trebalo ukinuti administrativno ograničenje cena, s obzirom na to da inflatorni pritisci slabe, tržišne cene sirovina i energenata se stabilizuju, a konkurencija u komercijalnom sektoru jača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...