između ekonomskog oporavka i straha od pandemije

U Crnoj Gori se broj turista približio rekordnoj 2019. godini

BiznisRegionTurizamVesti

15.8.2021 16:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Crnoj Gori se broj turista približio rekordnoj 2019. godini U Crnoj Gori se broj turista približio rekordnoj 2019. godini
U ovom trenutku u Crnoj Gori boravi oko 192.000 turista, od čega većina dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako pokazuju zvanični statistički... U Crnoj Gori se broj turista približio rekordnoj 2019. godini

U ovom trenutku u Crnoj Gori boravi oko 192.000 turista, od čega većina dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako pokazuju zvanični statistički podaci, Crna Gora beleži 90 odsto turističkog prometa ostvarenog rekordne 2019. godine, kada je zemlja od turizma zaradila oko milijardu evra.

“Kada je reč o strukturi stranih turista, pored regiona beležimo značajniji broj dolazaka s tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela, a dobra poseta je i s tržišta UAE“, rekla je za crnogorske medije Aleksandra Maksimović iz Nacionalne tursitčke organizacije, istakavši da su hoteli na crnogorskoj obali popunili 95 odsto svojih kapaciteta, dok je popunjenost privatnog smještaja 87 odsto, prema prijavljenim kapacitetima.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić istakao je da je suficit državnog budžeta u letnjim mesecima blizu 50 miliona evra, te je rekao da su takvim uspehom crnogorske vlade iznenađeni u MMF-u i u Evropskoj komisji.

Turistički promet u 2020. godini bio je jedva osam odsto prometa ostvarenog u crnogorskom turizmu rekordne 2019. godine. Za razliku od prošle godine, crnogorska vlada je riskantno, početkom sezone, u potpunosti otvorila granice za turiste.

Prvih dana maja počela je akcija masovnog vakcinisanja, a do danas je potpuno imunizovana trećina stanovnika Crne Gore.

Poslednjih dana Crna Gora beleži više od 300 obolelih na dnevnom nivou, od kojih su oko 20 odsto turisti. Ipak, zdravstvene vlasti ne najavljuju nove epidemiloške mere, zbog čega su na udaru kritike da je vlast finansije stavila ispred zdravlja građana. U isto vreme, crnogorska ekonomija je zbog katastrofalne turističke sezone u 2020. godini imala pad od 14,3 odsto BDP-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...