Broj nezaposlenih u EU niži za 1,65 miliona u odnosu na oktobar 2020. godine

U evrozoni pala stopa nezaposlenosti

EUVesti

3.12.2021 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U evrozoni pala stopa nezaposlenosti U evrozoni pala stopa nezaposlenosti
Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u oktobru je ostala nepromenjena u odnosu na septembar, dok je u evrozoni ponovo smanjena, pokazuje najnoviji izveštaj... U evrozoni pala stopa nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) u oktobru je ostala nepromenjena u odnosu na septembar, dok je u evrozoni ponovo smanjena, pokazuje najnoviji izveštaj Eurostata.

Stopa nezaposlenosti u EU, merena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u oktobru je stagnirala u poređenju s prethodnim mesecom, na 6,7 odsto.

U evrozoni je opala je za 0,1 procentni poen, na 7,3 odsto, prenosi crnogorska agencija Mina.

U oba područja stopa je tako blizu vrednosti iz februara prošle godine, pre izbijanja pandemije, kada je u EU iznosila 6,6 odsto, a u evrozoni 7,4 odsto.

Prema procenama Eurostata, ukupno je u EU u oktobru bez posla bilo 14,31 milion građana, od čega 12,04 miliona u evrozoni. U odnosu na septembar, njihov je broj u EU pao za 77 hiljada, te za 64 hiljade u evrozoni.

U poređenju s oktobrom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 1,65 miliona u EU i za 1,56 miliona u evrozoni.

Španija i Grčka i u oktobru su se izdvajale među zemljama EU s dvocifrenim stopama nezaposlenosti, od 14,5 i 12,9 odsto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u oktobru ponovo je imala Češka, od 2,6 odsto. U grupi s najnižim stopama ponovo su Holandija, s 2,9 odsto, te Poljska i Nemačka sa stopama nezaposlenosti od 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...