U HRVATSKOJ 70 ODSTO MANJE TURISTA Najviše Slovenaca i Nemaca

BiznisRegionTurizamVesti

1.7.2020 11:33 Autor: Marija Jovanović 3

U HRVATSKOJ 70 ODSTO MANJE TURISTA Najviše Slovenaca i Nemaca U HRVATSKOJ 70 ODSTO MANJE TURISTA Najviše Slovenaca i Nemaca
U Hrvatskoj je u prvih šest meseci ove godine bilo 1,6 miliona turista, koji su ostvarili 7,6 miliona noćenja, što je oko 30 odsto... U HRVATSKOJ 70 ODSTO MANJE TURISTA Najviše Slovenaca i Nemaca

U Hrvatskoj je u prvih šest meseci ove godine bilo 1,6 miliona turista, koji su ostvarili 7,6 miliona noćenja, što je oko 30 odsto od prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

Ovim rezultatom, Hrvatska može biti zadovoljna jer je ostvareni turistički promet uprkos korona virusu ipak na tragu planiranog, kazao Staničić za Hinu, prenosi Tanjug.

“Važno je da od 1,6 miliona turista koji su od početka ove godine boravili u Hrvatskoj nismo imali nijedan slučaj zaraze turista“, precizirao je direktor HTZ.

Foto: Pixabay.com

U prvoj polovini ove godine domaći turisti ostvarili su 31 odsto od ukupnih noćenja, što je najviše među svim tržištima i retkost u poslednjih više od deset godina.

Strani turisti ostvarili su 69 odsto od ukupnih noćenja, pri čemu je u Hrvatskoj najviše bilo Slovenaca – 26 odsto, Nemaca – 25, Austrijanaca – devet odsto, dok je turista iz Češke i BiH bilo svega po sedam odsto.

Kada je reč o vrstama smeštaja, najviše noćenja turisti su ostvarili u komercijalnom smeštaju, ukupno 73 odsto, u hotelima 20 i kampovima 16 odsto.

U nekomercijalnom smeštaju ostvareno je 24 odsto od ukupnih šestomesečnih noćenja, a u nautičkom čarteru svega tri odsto.

Foto: Pixabay.com

U kontinentalnom delu zemlje ostvareno je 12 dosto od ukupnih noćenja, od čega najviše u Zagrebu, koji je po tome vodeći među svim destinacijama u Hrvatskoj, ispred Rovinja, Vira, Medulina i Poreča.

Istra je i u junu vodeća sa 30 odsto od ukupnih noćenja, druga je Primorsko-goranska sa 24 odsto, a treća Zadarska županija sa 18 odsto, dok su vodeće destinacije po noćenjima u proteklom mesecu bile Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj i Umag.

Najavljujući da se u julu i avgustu očekuje porast i turističke potražnje i prometa, posebno iz Srednje Evrope, Staničić ističe da su to tržišta Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, kao i da se očekuje jača potražnja za hotelima više kategorije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...