Bliži se datum prelaska na evropsku zajedničku valutu

U Hrvatskoj cene od sada izražene i u evrima

EURegionVesti

5.9.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Hrvatskoj cene od sada izražene i u evrima U Hrvatskoj cene od sada izražene i u evrima
U Hrvatskoj je danas, nepuna četiri meseca pre ulaska zemlje u evrozonu, stupila na snagu zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cena u kunama i evrima,... U Hrvatskoj cene od sada izražene i u evrima

U Hrvatskoj je danas, nepuna četiri meseca pre ulaska zemlje u evrozonu, stupila na snagu zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cena u kunama i evrima, kao mera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja nove valute.

Preduzeća i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cenu i druge novčane vrednosti u evrima i kunama, prenosi Mina.

Obaveza je da cene robe i usluga moraju biti jasno vidljive, lako čitljive, razumljive, iskazane tako da ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može tačno da razume na koju robu, odnosno uslugu se odnosi i da mogu proveriti da li su cene ispravno preračunate.

Takođe, na vidljivom mestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs. Dvojno iskazivanje cena preduzeća će morati da primene i na cenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

Savet EU je 12. jula doneo odluku o usvajanju evra u Hrvatskoj 1. januara naredne godine, jer je utvrđeno da ispunjava sve potrebne uslove. Savet EU odredio je i kurs od 7,53450 kuna za jedan evro.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...