Ulazak u Evropsku uniju 2013. godine stavio je pred Hrvatsku i nekoliko obaveza

Proces prilagođavanja na evro trajaće celu sledeću godinu

BankeNovacRegionVesti

26.8.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Proces prilagođavanja na evro trajaće celu sledeću godinu Proces prilagođavanja na evro trajaće celu sledeću godinu
Ostalo je manje od 130 dana do prelaska Hrvatske na novu valutu, već treću od osamostaljenja te države početkom devedesetih godina. Razdvajanje od Jugoslavije... Proces prilagođavanja na evro trajaće celu sledeću godinu

Ostalo je manje od 130 dana do prelaska Hrvatske na novu valutu, već treću od osamostaljenja te države početkom devedesetih godina. Razdvajanje od Jugoslavije u novčanom smislu označilo je uvođenje hrvatskog dinara, prelazne monete do dolaska hrvatske kune 1994. godine.

Ovogodišnjim davanjem zelenog svetla Brisela za ulazak u evrozonu, okončan je politički deo ovog procesa, prenosi Poslovni dnevnik.

Za razliku od hrvatskog dinara (HRD), koji je zbog visoke inflacije u ratnim vremenima imao najviši apoen od čak 100.000 dinara, razdoblje kune pamti se po stabilnom kursu prema evru i relativno niskoj inflaciji. Međutim, ulazak u Evropsku uniju 2013. godine stavio je pred Hrvatsku i obavezu uvođenja evra.

Taj proces je započeo 2018. godine predstavljanjem strategije uvođenja evra, a prvi konkretni korak učinjen je u julu 2019. godine upućivanjem hrvatskog pisma namere o ulasku u Evropski kursni mehanizam (ERM II) zemljama članicama evropodručja, Danskoj i institucijama Evropske unije.

Ovogodišnjim davanjem zelenog svetla Brisela za ulazak u evrozonu okončan je politički deo ovog procesa. Ipak, paralelno s političkim delom, trajao je i tehnički deo priprema kroz koje je prolazio celi finansijski sistem i ekonomija u celini, i to uz poprilične troškove.

Tehnički deo tog procesa još nije dovršen i trajaće sve do kraja sledeće godine, kada će se završiti razdoblje dvojnog prikazivanja cena. U nastavku ove godine Hrvate čeka još početak dvojnog prikazivanja cena, avansno snabdevanje banaka i preduzeća, kao i obaveštavanje klijenata banaka kako će od Nove godine izgledati njihovi krediti i štednja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...