Gubici u elektrodistribuciji godišnje dosežu 200 miliona evra, kaže ministarka energetike

U modernizaciju domaće niskonaponske mreže biće uloženo pola milijarde evra

SrbijaVesti

11.1.2022 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U modernizaciju domaće niskonaponske mreže biće uloženo pola milijarde evra U modernizaciju domaće niskonaponske mreže biće uloženo pola milijarde evra
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je prilikom obilaska distributivno-dispečerskog centra Elektrodistribucije Srbije (EDS) u Beogradu da je ulaganje u... U modernizaciju domaće niskonaponske mreže biće uloženo pola milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je prilikom obilaska distributivno-dispečerskog centra Elektrodistribucije Srbije (EDS) u Beogradu da je ulaganje u niskonaponsku mrežu neophodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom na teritoriji cele Srbije, prenosi Beta.

„Sada je znatno bolja situacija nego pre mesec dana, kada smo imali sličnu količinu padavina. Drago mi je da su ekipe EDS na terenu i da se svi problemi rešavaju u najkraćem roku. Međutim, jako je važno da ulažemo u distributivni sistem u narednim godinama kako bismo obezbedili pouzdano snabdevanje na teritoriji cele zemlje. Uložićemo više od pola milijarde evra u narednih nekoliko godina. Novac nikad nije bio problem, ali sada možemo i da planiramo adekvatno, pošto je EDS nezavisna kompanija“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da gubici na mreži koštaju godišnje oko 200 miliona evra i da je neophodna modernizacija distributivnog sistema.

Direktor EDS Bojan Atlagić rekao je da je manje od 0,1 odsto korisnika bez napajanja električnom energijom, kao i da se svi kvarovi otklanjaju. Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o kratkotrajnim prekidima u brdsko-planinskim predelima na jugu i istoku zemlje, koji bi trebalo da budu rešeni do kraja dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...