Pomak ka korišćenju zelene energije u saobraćaju

U Nemačkoj krenuli prvi putnički vozovi na vodonik

EkologijaEUU fokusuVesti

26.8.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Nemačkoj krenuli prvi putnički vozovi na vodonik U Nemačkoj krenuli prvi putnički vozovi na vodonik
U jeku velike energetske krize, koja će prave zube pokazati ove jeseni, Nemačka sada može da se pohvali prvim putničkim vozom koji se kreće... U Nemačkoj krenuli prvi putnički vozovi na vodonik

U jeku velike energetske krize, koja će prave zube pokazati ove jeseni, Nemačka sada može da se pohvali prvim putničkim vozom koji se kreće isključivo na vodonik.

Vozovi pod nazivom Coradia iLint, koje je izradila kompanija Alstom, prevoze putnike prugom u Donjoj Saksoniji. Jedine emisije su para i kondenzovana voda, a Alstom napominje da voz radi i uz nizak nivo buke, prenosi SeeBiz.

Ove nedelje je počelo pet vozova sa radom, a u sledećim mesecima biće ih dodato još devet, kako bi se zamenilo 15 dizel vozova na regionalnoj liniji. Iz Alstoma ističu da Coradia iLint ima domet od 1.000 kilometara, što znači da može ceo dan da vozi na liniji koristeći jedan rezervoar vodonika. Na ruti između Kuksavena, Bremerhavena, Bremerverdea i Bukstehudea postavljena je stanica za punjenje vodonikom.

Alstom, koji je započeo s testiranjem vozova 2018. godine, ima ugovore za Coradia iLint na drugim lokacijama, uključujući 27 vozova u na području Frankfurta, a druga dva ugovora su za regije u Italiji i Francuskoj.

Iz kompanije napominju da će se, uprkos insistiranju na elektrifikaciji u nekim zemljama, velik deo evropske železničke mreže se dugoročno oslanja na vozove koji nisu elektrifikovani.

Iako će biti potrebno neko vreme da se železnička mreža kontinenta u potpunosti prebaci na zelenu energiju (pod pretpostavkom da se potpuna tranzicija dogodi u nekom trenutku), puštanje u promet vozova na vodonik je pozitivan korak prema napred.

  • Milovan94

    27.8.2022 #1 Author

    Kako je lepo kada pročitam ovakve vesti

    Odgovori

  • Dea

    27.8.2022 #2 Author

    Dobro,mi smo tek uveli brzi,polako..

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    28.8.2022 #3 Author

    Sjajno!

    Odgovori

  • Voja

    28.8.2022 #4 Author

    Nesposobno rukovodstvo EU opet prodaje maglu o zelenoj tranziciji, iako je energetska kriza razotkrila njihove obmane. Struju dobijenu iz zelenih izvora – vetar, sunce itd., koriste za elektrolizu vode i dobijanje vodonika. Potom se grade veoma skupi sistemi za skladištenje i ugrađuju još skuplje gorivne ćelije, da bi se na kraju dobila ona ista struja sa početka priče, samo sada 3 puta skuplja. A mogli su postaviti 2 žice na stubovima iznad pruge. Samo, kakav bi to onda tehnološki napredak bio.

    Odgovori

  • Ceca

    28.8.2022 #5 Author

    Super vest

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #6 Author

    Veliki pomak,bravo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...