železnički transport u Evropu do avgusta vredan 300 miliona dolara

Kineski brzi vozovi podstiču svetski razvoj

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

24.8.2022 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski brzi vozovi podstiču svetski razvoj Kineski brzi vozovi podstiču svetski razvoj
Teretni voz Kineski železnički ekspres (Sijan-Hamburg) koji je krenuo sa međunarodne stanice u Sijanu 21. avgusta bio je 10.000. po redu koji saobraća između... Kineski brzi vozovi podstiču svetski razvoj

Teretni voz Kineski železnički ekspres (Sijan-Hamburg) koji je krenuo sa međunarodne stanice u Sijanu 21. avgusta bio je 10.000. po redu koji saobraća između Kine i Evrope ove godine, a ta brojka je postignuta 10 dana ranije nego prošle godine, prenela je Kineska medijska grupa.

Istog dana zvanično je pušten u rad prvi brzi voz koji je Kina izvezla u inostranstvo, koji će biti korišćen na liniji Džakarta-Bandung, a to je, kako je navedeno, važan trenutak za izlazak kineske brze pruge izvan zemlje.

Poslednjih godina u Kini je bilo mnogo projekata železničke saradnje, koji su postali „zlatni ključ“ za unapređenje lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja, navodi Kineska miedjska grupa. Na primer, stara industrijska luka Duizburg u Nemačkoj bori se sa transformacijom zbog opadanja industrije uglja. Zahvaljujući dolasku kineskih teretnih vozova ta luka je brzo prerasla u evropski logistički centar.

Podaci pokazuju da teretni vozovi između Kine i Evrope trenutno imaju 82 operativne rute, dolaze do 200 gradova u 24 zemlje u Evropi. Preko 50.000 vrsta robe u 53 kategorije poput automobila, opreme i elektronskih proizvoda, transportovano je ovim rutama iz Kine u evropske zemlje, a ukupna vrednost tih proizvoda iznosila je skoro 300 milijardi američkih dolara.

Korist imaju i ljudi u oblastima duž brze pruge Džakarta-Bandung. Nakon završetka izgradnje brze pruge koja povezuje glavni grad Indonezije Džakartu i četvrti po veličini grad Bandung, vreme vožnje između ova dva mesta biće skraćeno sa više od tri sata na 40 minuta. U očima mnogih Indonežana, ovo ne samo da štedi vreme, već i donosi novi prostor za razvoj i stvara novi način života.

Za sad je više od 140 zemalja potpisalo dokumente o saradnji sa Kinom u okviru inicijative Pojasa i puta. Obim robne trgovine između Kine i zemalja duž „Pojasa i puta“ u 2021. godini dostigao je 11,6 biliona juana, a direktne investicije Kine u tim zemljama iznosile su 138,45 milijardi juana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...