Vraćanje PDV-a i visoke cene energeneta uticale na važnu statistiku

U Nemačkoj najveća inflacija još od 1993. godine

EUVesti

11.8.2021 13:24 Autor: Marko Miladinović 1

U Nemačkoj najveća inflacija još od 1993. godine U Nemačkoj najveća inflacija još od 1993. godine
Potrošačke cene u Nemačkoj su porasle u julu 3,8 odsto na godišnjem nivou, objavio je danas Federalni zavod za statistiku Destatis, potvrđujući time svoju... U Nemačkoj najveća inflacija još od 1993. godine

Potrošačke cene u Nemačkoj su porasle u julu 3,8 odsto na godišnjem nivou, objavio je danas Federalni zavod za statistiku Destatis, potvrđujući time svoju preliminarnu procenu.

Nemačka inflacija, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena Evropske unije (HICP), iznosi za jul 2021. godine 3,1 procenat na godišnjem nivou, prenosi portal MarketWatch.

Viša stopa inflacije od julske poslednji put je izmerena još u decembru 1993. godine, navodi Destatis.

Po nacionalnim standardima, potrošačke cene su u julu na mesečnom nivou porasle 0,9 odsto, a prema harmonizovanom indeksu EU, za 0,5 procenata.

Rast stope inflacije je uglavnom rezultat niske uporedne baze u prošloj godini, kada je privremeno bio smanjen porez na dodatu vrednost (PDV).

„Snažan efekat niske uporedne baze u julu 2021. bio je očekivan jer je smanjenje PDV-a prošle godine spustilo cene brojnih dobara“, naveo je šef sektora za postošačke cene u Destatisu, Kristof-Martin Mai (Christoph-Martin Mai).

Dodatni faktor koji je uticao na uspon inflacije bilo je poskupljenje energenata. Cene prozvoda energetskog sektora su u julu generalno bile za 11,6 procenata više nego godinu dana ranije, nakon rasta od 9,4 odsto u junu.

Pritom, cene lož ulja su skočile za čak 53,6 odsto, a motornih goriva za 27,7 odsto.

Za to vreme, hrana je poskupela za 4,3 procenta na godišnjem nivou.

Kada se isključe volatilne cene energije i hrane, stopa bazne inflacije u Nemačkoj je u julu iznosila 2,7 procenata.

  • MARE

    17.4.2022 #1 Author

    Ono sto su kupovali za 150 sada moze za 1050 eura

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...