tehnološke inovacije nisu im jača strana

U nemačkom javnom sektoru još šalju faksove

SvetVesti

28.7.2021 19:30 Autor: Miljan Paunović 0

U nemačkom javnom sektoru još šalju faksove U nemačkom javnom sektoru još šalju faksove
Iako je ekonomski najmoćnija država Evrope, Nemačka u digitalizaciji znatno zaostaje za SAD i Kinom, a jedan od razloga zbog čega je to tako... U nemačkom javnom sektoru još šalju faksove

Iako je ekonomski najmoćnija država Evrope, Nemačka u digitalizaciji znatno zaostaje za SAD i Kinom, a jedan od razloga zbog čega je to tako leži u Ustavu, smatra savetnica kancelarke Angele Merkel za digitalizaciju Katrin Suder.

Vladina glavna savetnica za digitalizaciju smatra da je načelo samouprave u saveznim pokrajinama sprečilo bržu internetizaciju.

Kako piše Deutsche Welle, a prenosi Poslovni.hr, tehnološka stvarnost Nemačke 2021. godine su zastareli računari u školama, lokalna samouprava koja vrlo malo svojih usluga građanima nudi putem interneta, te ustanove za javno zdravlje koje još uvek komuniciraju putem faks uređaja.

Osam godina nakon što je nemačka kancelarka bila izvrgnuta javnom ismevanju nazvavši internet „neistraženim područjem“, pojava pandemije korona virusa razotkrila je koliko je nizak stepen digitalizacije u nemačkom javnom sektoru.

Pitanje koje se logično postavlja je: zašto najbogatija evropska država ne može da modernizuje i digitalizuje svoju javnu upravu?

Stručnjaci već godinama upozoravaju kako nemački javni sektor zaostaje kada je reč o tehnološkim inovacijama. To potvrđuje i nedavni izveštaj Evropske komisije u kojem je Nemačka zauzela 21. poziciju među 27 članica plus Ujedinjeno Kraljevstvo, kada je reč o internetskim uslugama građanima.

Međutim, taj problem nije bio toliko očigledan sve dok pojava pandemije korona virusa i posledična selidba velikog dela života na internet nije zahvatila većinu Nemaca.

Nekoliko meseci nakon pojave prvih slučajeva zaraze, uprava za javno zdravlje je uvek izveštavala o broju novozaraženih služeći se faks uređajima. Pritom, deo građana imao je problema sa radom od kuće zbog nestabilne internet veze, a školama širom zemlje nedostajala je osnovna tehnologija za učenje na daljinu.

„To je ogroman problem“, naglašava Katrin Suder, osvrćući se na situaciju u školama. Koren tog problema, smatra savetnica kancelarke, jeste što pokrajine u svojoj nadležnosti imaju obrazovanje.

“Moramo pronaći način da to promenimo, uključujući i naše ustavno ustrojstvo“, ocenjuje Suder. Da bi javni sektor uhvatio korak sa 21. vekom, tvrdi Suder, potrebne su brojne političke reforme.

Jedna od njih bilo bi osnivanje ministarstva za digitalne poslove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...