Ogroman raskorak u primeni digitalnih tehnologija naročito kod malih preduzeća

Većina zemalja u EU zaostaje u digitalizaciji za SAD

EUInovacijePreduzetnikVesti

23.7.2021 08:53 Autor: Marija Jovanović 0

Većina zemalja u EU zaostaje u digitalizaciji za SAD Većina zemalja u EU zaostaje u digitalizaciji za SAD
Sporo usvajanje digitalnih tehnologija preti da dugoročno ugrozi konkurentnost evropskih kompanija, pokazuje izveštaj Evropske investicione banke “Digitalizacija u Evropi 2020-2021”. Izveštaj koji obuhvata EIB... Većina zemalja u EU zaostaje u digitalizaciji za SAD

Sporo usvajanje digitalnih tehnologija preti da dugoročno ugrozi konkurentnost evropskih kompanija, pokazuje izveštaj Evropske investicione banke “Digitalizacija u Evropi 2020-2021”.

Izveštaj koji obuhvata EIB indeks digitalizacije preduzeća sa rangiranjem zemalja EU i Sjedinjenih Američkih Država u ovom sektoru pokazuje da je EU u 2020. godini u proseku zaostajala za SAD tokom prvih restrikcija uvedenih zbog pandemije.

Tokom prošle godine samo 63 odsto preduzeća u EU uvelo je bar jednu digitalnu tehnologiju, u poređenju sa 73 odsto u SAD. Međutim, nekoliko zemalja EU nadmašilo je SAD, poput Španije, Portugalije, Belgije, Švedske, Finske, Holandije i Danske.

Knjigovođa
Foto: Shutterstock

Do 2020. godine 37 odsto evropskih preduzeća još nije bilo usvojilo neku naprednu digitalnu tehnologiju, u poređenju sa 27 odsto u SAD. Iako su mikro, mala i srednja preduzeća pokretač evropske ekonomije, upravo je veliki raskorak između EU i SAD zabeležen kod malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih.

U Evropskoj uniji, 60 odsto mikro preduzeća (pet do devet zaposlenih) nije uvelo nikakvu digitalnu tehnologiju, dok je 75 odsto većih preduzeća (sa više od 250 zaposlenih) već digitalno. Korelacija između veličine preduzeća i stepena usvajanja digitalnih tehnologija uočljiv je u svim sektorima.

„Pandemija nam je ukazala na prednosti digitalizacije, zbog čega treba da budemo zabrinuti zbog sporog tempa digitalizacije preduzeća EU. Zaostajanje za SAD ne ugrožava samo našu dugoročnu konkurentnost, već slab evropski digitalni sektor takođe znači da nećemo imati vlasništvo nad sopstvenim podacima”, rekao je potpredsednik EIB Rikardo Murinjo Feliks ((Ricardo Mourinho Félix) i dodao da povećanje digitalizacije treba da bude kamen temeljac oporavka.

Izveštaj EIB pokazao je da digitalna preduzeća ostvaruju bolje rezultate, više investiraju, inovativnija su, imaju bolje praksu upravljanja, brže rastu i otvaraju radna mesta sa većim platama.

„Da bismo ubrzali tempo digitalizacije, treba da se usredsredimo na tri elementa: ekosistem koji to omogućava, uključujući dostupnost digitalnih veština, odgovarajuću finansijsku podršku i evropsku viziju za suzbijanje digitalnih razlika koje postoje širom Evropske unije. To mora biti prioritet Evrope,” rekla je Debora Revoltela (Debora Revoltella), glavni ekonomista EIB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...