NIS naručio studiju korišćenja geotermalnog potencijala bušotina

U planu grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

24.8.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U planu grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu U planu grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu
Naftna industrija Srbije (NIS) raspisala je tender za izradu studije korišćenja geotermalnog potencijala za grejanje Novog Sada. Kako je precizirano u tehničkom zadatku, za... U planu grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu

Naftna industrija Srbije (NIS) raspisala je tender za izradu studije korišćenja geotermalnog potencijala za grejanje Novog Sada.

Kako je precizirano u tehničkom zadatku, za geotermalni potencijal bušotina Novog sada i okoline treba uraditi analizu i tehnoekonomsku ocenu isplativosti primene geotermalne vode za proizvodnju toplotne energije. NIS studiju radi za Novosadsku toplanu, na osnovu Studije o geotermalnom resursu Srbije, prenosi eKapija.

Mesto preuzimanja toplote bio bi objekat toplane u ulici Venizelosovoj, a u slučaju da opravdanost analize pokaže drugu povoljniju lokaciju, razmatraće se i taj slučaj, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da je planirana isporuka maksimalno 70 MW, 4.200 časova/godišnje, a temperatura povratne vode koja se zagrava 50 °C.

Napominje se da je potrebno formiranje varijanti tehničko-tehnoloških rešenja, kako za podzemni deo (razrada ležišta i bušenje geotermalnih bušotina), tako i za površinsku infrastrukturu budućeg sistema.

Tender je otvoren do 8. septembra.

Podsetimo, nedavno je i JKP Beogradske elektrane zbog uštede energenata raspisalo tender za istraživanje geotermalnih potencijala 18 toplana i kotlarnica u Beogradu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...