ZNAČAJAN ISKORAK VW U SEGMENTU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

U planu izgradnja šest velikih fabrika za automobilske baterije u Evropi

AutomobiliEUFirme u fokusuLifestyleU fokusuVesti

16.3.2021 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U planu izgradnja šest velikih fabrika za automobilske baterije u Evropi U planu izgradnja šest velikih fabrika za automobilske baterije u Evropi
Drugi najveći proizvođač automobila – nemački Volkswagen, koji je u procesu prelaska na proizvodnju električnih automobila, objavio je da planira da do 2030. godine,... U planu izgradnja šest velikih fabrika za automobilske baterije u Evropi

Drugi najveći proizvođač automobila – nemački Volkswagen, koji je u procesu prelaska na proizvodnju električnih automobila, objavio je da planira da do 2030. godine, samostalno ili u saradnji sa partnerima izgradi šest velikih fabrika baterija, kako bi bio ravnopravan sa konkurencijom, poput kompanije Tesla.

E-mobilnost je postala ključni koncept VW, a postupno uvodimo i nove koncepte“, izjavio je izvršni direktor kompanije Herbert Dis na online eventu “Volkswagen Power Day”.

Kako je najavljeno, ti proizvodni pogoni imaće kapacitet za proizvodnju 240 gigavat sati godišnje. Prva fabrika planira se u Švedskoj, druga u Nemačkoj, a do 2026. trebalo bi da budu otvorene i fabrike u Francuskoj, Španiji ili Portugalu, te 2027. jedna u Poljskoj, Slovačkoj ili Češkoj. Još dve će biti izgrađene do 2030. godine, prenosi Indikator.ba.

Kompanija Volkswagen
Foto: Pixabay.com

„Na taj način osiguravamo prvenstvo u najboljoj bateriji i najboljem korisničkom iskustvu u vreme bez emisije štetnih gasova koje proizvode konvencionalni automobili“, rekao je Dis.

Kako je istaknuto, VW planira i partnerstvo sa naftnim kompanijama, kao i sa evropskim firmama Enel i Iberdrola kako bi proširili i povećali broj mesta gde se električni automobili mogu puniti. Jer se pokazalo da je nedostatak infrastrukture jedan je od glavnih uzroka zašto električni automobili nisu još postali globalno popularni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...