U PORASTU DEVIZNE REZERVE BIH Za samo mesec dana uvećane 700 miliona KM

BiznisRegionVesti

27.6.2020 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U PORASTU DEVIZNE REZERVE BIH Za samo mesec dana uvećane 700 miliona KM U PORASTU DEVIZNE REZERVE BIH Za samo mesec dana uvećane 700 miliona KM
Nakon pada u prva tri meseca ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabeležile su rast u aprilu za 5,7 odsto i sada... U PORASTU DEVIZNE REZERVE BIH Za samo mesec dana uvećane 700 miliona KM

Nakon pada u prva tri meseca ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabeležile su rast u aprilu za 5,7 odsto i sada iznose više od 13 milijardi KM, kada su pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Devizne rezerve u ovoj zemlje dostigle su iznos od 13,18 milijardi KM, a u odnosu na mart 2020. godine, kada su iznosile 12,46 milijardi KM, porasle su za više od 700 miliona.

Rastu deviznih rezervi najviše je doprinela najveća stavka – investicije u vrednosne papire – gde je saldo povećan za 614 miliona KM na 9,13 milijardi KM, prenosi indicator.ba. Inače, investicije u vrednosne papire čine 70,6 posto iznosa ukupnih deviznih rezervi BiH.

Centralna banka BiH, kako se navodi u njim izveštajima, investira u državne vladine obveznice evrozone s visokim stepenom utrživosti i likvidnosti kreditnog rejtina od AAA do BBB. Portfelj se sastoji od kratkoročnih i dugoročnih obveznica vlada s fiksnom kamatnom stopom.

Manji rast deviznih rezervi registrovan je i u depozitima kod nerezidentnih banaka koji su u aprilu iznosili 3,44 milijarde KM, kao i kod zlata čija cena na svetskom tržištu raste kao sigurne investicije u vreme krize. Vrednost monetarnog zlata bila je u aprilu 288 miliona KM, nakon 267,5 miliona KM u martu.

Određeni manji pad imala je strana vlauta u trezoru CBBiH i zaustavila se na iznosu od 127,6 miliona KM.

Tagovi
BIZNIS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...