najveći rashodi otišli na socijalna davanja

U prva dva meseca deficit 52,9 milijardi dinara

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

4.4.2022 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U prva dva meseca deficit 52,9 milijardi dinara U prva dva meseca deficit 52,9 milijardi dinara
Prema podacima Ministarstva finansija, u prva dva meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 52,9 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni... U prva dva meseca deficit 52,9 milijardi dinara

Prema podacima Ministarstva finansija, u prva dva meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 52,9 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 240,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 293 milijardi dinara.

Samo u februaru je ostvaren deficit u iznosu od 44,8 milijardi dinara.

Prihodi

U februaru su naplaćeni prihodi u iznosu od 116,2 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 105,8 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 56,2 milijarde dinara i akciza u iznosu od 25,8 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,8 milijardi dinara, a priliv donacija u februaru iznosio je 0,6 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Rashodi

Rashodi su izvršeni u iznosu od 160,9 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene u februaru su iznosili 29,5 milijardi dinara, isplata kamata 23 milijardi dinara, a kapitalni izdaci su iznosili 15,7 milijardi dinara.

Najveća pojedinačna stavka na rashodnoj strani su bili transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) koji su iznosili 48,7 milijardi dinara, s obzirom da je isplaćena jednokratna pomoć svim penzionerima u iznosu od 33,6 milijardi dinara.

Budžet opšte države

Na nivou opšte države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 50,7 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 8,4 milijardi dinara.

Inače, redovni mesečni izveštaji za budžet Republike Srbije ne uključuju podatke o prihodima i rashodima indirektnih korisnika koji nisu uključeni u sistem izvršenja budžeta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...