Počela primena prve veterinarske anti-Covid-19 vakcine na svetu

U Rusiji i životinje vakcinišu protiv korona virusa

LifestyleSvetVestiZdravlje

27.5.2021 08:30 Autor: Marko Miladinović 1

U Rusiji i životinje vakcinišu protiv korona virusa U Rusiji i životinje vakcinišu protiv korona virusa
U Ruskoj Federaciji je započela vakcinacija životinja protiv korona virusa, saopštila je savetnik direktora Federalne službe za vetarinarski i fitosanitarni nadzor, Julija Melano. Ona... U Rusiji i životinje vakcinišu protiv korona virusa

U Ruskoj Federaciji je započela vakcinacija životinja protiv korona virusa, saopštila je savetnik direktora Federalne službe za vetarinarski i fitosanitarni nadzor, Julija Melano. Ona je precizirala da je vakcinacija kućnih ljubimaca počela u nekoliko ruskih oblasti.

„Prve isporuke vakcine protiv korona virusa za životinje na svetu, Carnivac-Cov, koju su razvili ruski naučnici, stigle su u ruske gradove, kako bi se sprečilo širenje zaraze među životinjama“, rekla je Melano, prenosi agencija Tass.

Carnivac-Cov je jedina regostrovana vakcina protiv virusa Covida-19 za životinje na svetu. Nju su razvili Federalni centar za zdravlje životinja i Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, a krajem marta odobrio ju je Rosselkhoznadzor.

Klinička ispitivanja, koja su počela u oktobru prošle godine, obavljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugim životinjama.

U Rusiji je zaključno sa aprilom uočeno tek dva slučaja razboljevanja od korona virusa kod mačaka. Inače, je to bolest za koju kod mačaka postoji testiranje već godinama, ali sada je kreiran i lek, podseća Reuters.

Iako „skokovi“ virusa između različitih vrsta ne bi trebalo da se dešavaju, mutacije bolesti u njenim mnogobrojnim replikacijama u nekom trenutku dovedu do takvog incidenta, kakav se, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dogodio i u kineskom Vuhanu. U jednom od svojih poslednjih uzveštaja SZO je izrazila zabrinutost zbog moguće transimisije bolesti između ljudi i životinja, te zaključila da veterinarska vakcina može biti efikasna za zaštitu posebno „ranjivih životinjskih vrsta“. 

  • Tina

    27.5.2021 #1 Author

    Koje li će se konkretno još životinje vakcinisati osim kućnih ljubimaca i ostalih domaćih životinj. Sve životinje mogu da prenesu virus

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...