NBS prati odluke Evropske centralne banke

U Srbiji bez povećanja kamatnih stopa, nastavlja se rast dinarske štednje

SrbijaVesti

28.12.2021 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Srbiji bez povećanja kamatnih stopa, nastavlja se rast dinarske štednje U Srbiji bez povećanja kamatnih stopa, nastavlja se rast dinarske štednje
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer,... U Srbiji bez povećanja kamatnih stopa, nastavlja se rast dinarske štednje

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.

Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

„ECB svoje programe kupovine aktive smanjuju i za sada ono što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da mi moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana“, rekla je Tabaković za TV Prva, prenosi Tanjug.

Da li će i kako, navodi, okolonosti dovesti do promene u odlukama ECB ostaje da se vidi.

„Za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamate na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje su kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECB“, istakla je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da je i ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zdržala kreditni rejting i poboljšala izglede za investicioni.

„To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno“, rekla je Tabaković.

Ona je takođe izjavila da građani Srbije imaju sve više poverenja u svoju valutu, što pokazuje podatak da se povećava štednja u dinarima.

„Pet puta je uvećana štednja u dinarima u odnosu na 2012. godinu. Prešli smo tu magičnu brojku od 100 milijardi dinara štednje u dinarima, ali je i dalje najveće učešće u evrima“, rekla je Tabaković.

Istakla je da nije lako uveriti one građane, koji su u prošlosti zbog velike inflacije izgubili sve, da svoju ušteđevinu u evrima pretvore u dinare.

  • Milovan94

    28.12.2021 #1 Author

    Dobro je

    Odgovori

    • EUfreedom

      28.12.2021 #2 Author

      Za duznike i trosadzije je dobro, a za radise i stedise je lose.

      Odgovori

  • EUfreedom

    28.12.2021 #3 Author

    Dobro je za duznike i trosadzije, a lose je za radise i stedise.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...