Vraćanje duga uslovljeno uspehom na studijama

Kako studenti mogu dobiti kredit?

AnalizaNovacSrbijaU fokusu

25.12.2021 14:02 Autor: Ljiljana Begović 4

Kako studenti mogu dobiti kredit? Kako studenti mogu dobiti kredit?
Kako većina poslovnih banaka pozajmice i kredite odobrava, pre svega, na osnovu kreditne sposobnosti klijenata, koja je najčešće povezana sa zaposlenjem, najveći broj studenata... Kako studenti mogu dobiti kredit?

Kako većina poslovnih banaka pozajmice i kredite odobrava, pre svega, na osnovu kreditne sposobnosti klijenata, koja je najčešće povezana sa zaposlenjem, najveći broj studenata ne ispunjava uslove za korišćenje bankarskih usluga.

U slučaju da studenti nisu radno aktivni, roditelji umesto njih mogu podneti zahtev za kredit. U zavisnosti od banke rokovi otplate mogu biti od 12 do 96 meseci, sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom, ali je bitno napomenuti da se ova vrsta kredita isplaćuje na osnovu profakture.

Sa druge strane, studenti mogu da konkurišu za dobijanje kredita koji podrazumevaju davanja iz republičkog budžeta.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Biznis.rs kažu da pravo da se prijave na konkurs za dodelu studentskih kredita imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na studije prvog stepena čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Takođe, da bi dobili kredit studenti moraju imati državljanstvo Republike Srbije i ne mogu biti u radnom odnosu. Uslovi su i da roditelji ili staratelj ima prebivalište na teritoriji Srbije.

Kada je reč o sumi koju studenti koji ispunjavaju uslove mogu da dobiju, ona je fiksna.

Mladi
Foto: Pexels.com

Mesečni iznos studentskog kredita je 8.400 dinara, a isplaćuje se 10 jednakih mesečnih rata„, navode naši sagovornici iz Ministarstva.

U zavisnosti od ispunjenja određenih uslova neki studenti mogu da budu oslobođeni vraćanja ove vrste kredita.

Korisnik kredita koji je, u skladu sa zakonom, završio studije bez izgubljene godine i pritom postigao izuzetan rezultat uz maksimalnu efikasnost u toku studiranja (prosečna ocena svih položenih ispita najmanje 8,50, a ukupno vreme studiranja ne duže od roka za trajanje nastave, odnosno do kraja tekuće školske godine) oslobađa se obaveze vraćanja 100 odsto iznosa isplaćenog kredita. Takođe, uslov je da student u roku od 30 dana od završetka studija dostavi odgovarajuće dokaze, uz zahtev za oslobađanje od obaveze vraćanja isplaćenog kredita.

„Ukoliko ne ispune uslove za oslobađanje od obaveze vraćanja primljenog studentskog kredita, otplata duga dospeva najkasnije u roku od 18 meseci po isteku roka za redovno trajanje nastave na visokoškolskoj ustanovi, počev od sticanja statusa studenta. Ukoliko se korisnik pre navedenog roka zaposli, rok je 30 dana od datuma zaposlenja“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Na iznos isplaćenog kredita zaračunava se kamata u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Mesečna rata otplate dospelog duga korisnika kredita koji je zaposlen ne može biti manja od iznosa prosečne mesečne rate primljenog kredita ili 50 procenata tog iznosa ako je korisnik kredita nezaposlen.

Tagovi
KREDITI
 • GocaBG

  25.12.2021 #1 Author

  Svakako ce znaciti…

  Odgovori

 • Radnik

  27.12.2021 #2 Author

  Njima treba otvoriti neku vrstu export-import kredit pod osiguranjem da ni banka ni oni studenti ne budu na gubitku.

  Odgovori

 • Silvija

  2.6.2022 #3 Author

  Molim pozajmicu

  Odgovori

 • TINA

  2.8.2022 #4 Author

  Na taj nacin Im se otvaraju mnoge mogucnosti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...