Ponovna nestabilnost nakon najavljenih državnih mera za zaustavljanje kolapsa turske valute

Tursku liru poljuljalo nepoverenje u monetarnu politiku

BerzaNovac

27.12.2021 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tursku liru poljuljalo nepoverenje u monetarnu politiku Tursku liru poljuljalo nepoverenje u monetarnu politiku
Prekinut je petodnevni rast turske lire, čime se dovode u pitanje vladina uveravanja da je nacionalna valuta na putu stabilizacije, nakon najavljenih državnih mera... Tursku liru poljuljalo nepoverenje u monetarnu politiku

Prekinut je petodnevni rast turske lire, čime se dovode u pitanje vladina uveravanja da je nacionalna valuta na putu stabilizacije, nakon najavljenih državnih mera za zaustavljanje njenog kolapsa.

Nacionalna valuta Turske trenutno je u padu za 6,2 odsto i trguje se na nivou od 11,3399 za dolar nakon što je jutros na otvaranju berze potonula na 11,5831 liru za dolar, prenosi Tanjug pozivajući se na Bloomberg.

Kako se navodi, s najnovijim slabljenjem vrednosti, lira je u gubitku od više od 34 procenta prema dolaru od početka ove godine, što je najveća depresijacija među valutama tržišta u razvoju tokom ove godine.

Slabljenje lire usledilo je uprkos izjavama predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) u petak da će se nacionalna valuta „postepeno“ stabilizovati posle donošenja mere za njeno jačanje, koje obuhvataju i zaštitu vlasnika štednih bankarskih depozita u lirama.

Podaci Centralne banke Turske pokazuju da su monetarne vlasti snažno intervenisale na deviznom tržištu, što je dovelo do rasta vrednosti lire prošle nedelje od 54 odsto, čime je načinila zaokret nakon gubitka od 15 procenata nedelju dana ranije.

„Ako se prodaja deviza Centralne banke eventualno smanji, može se ponovo desiti uzlazno kretanje kursa dolara prema liri. Erdoganove prošlonedelje izjave nagovestile su nameru vlade da uspostavi kurs ispod nivoa od devet lira za dolar. Ipak, Turci nastavljaju da kupuju devize uprkos zvaničnim uveravanjima“, naveo je glavni ekonomista u banci HSBC Holdings u Istanbulu, Ibrahim Aksoj.

Prema programu objavljenom prošle nedelje, vlada će nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirama, ako pad lire premaši bankarske kamatne stope.

Depresijacija lire ubrzala se u decembru, jer je Centralna banka Turske nastavila sa smanjenjem referentne kamate, što je izazvalo zabrinutost da će takva politika sputati industriju i podstaći rast inflacije u vreme kada se zemlja bori sa širenjem korona virusa.

Državne intervencije na deviznom tržištu koštale su Centralnu banku više od osam milijardi dolara prošle nedelje, prema računici tržišnih aktera. Samo 2. i 3. decembra je Centralna banka direktno intervenisala prodajom 1,35 milijardi dolara da bi podržala liru, pri čemu se ona tada trgovala na nivou od oko 13,5 lira za dolar, nakon što je ranije zabeležila istorijski pad, trgujući se iznad nivoa od 18 lira za dolar, prenosi Tanjug navode agencije Reuters.

„Turci su pokazali da veruju u domaću valutu, te su njihovi depoziti u lirama porasli za 23,8 milijardi nakon objave programa protiv dolarizacije“, izjavio je Erdogan u intervjuu za TV stanicu A Haber.

Međutim, podaci nadzornog organa za bankarski sistem BDDK pokazali su da su turski individualni deponenti prošlog utorka čuvali na računima 163,7 milijardi dolara u čvrstoj valuti, što je praktično nepromenjen nivo u odnosu na prethodnu nedelju kada je ukupan iznos bio 163,8 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatu za 500 baznih poena na 14 procenata, uprkos inflaciji koja je porasla na više od 21 odsto. Očekuje se da će rast potrošačkih cena sledeće godine premašiti 30 procenata, delom zbog pada vrednosti lire, prema predviđanju ekonomista.

Glavni indeks Istanbulske berze BIST 100 jutros je u plusu za 2,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...