Vrednost deonica kompanije Nike porasla 3,2 odsto

Evropske akcije se vraćaju na uzlaznu putanju

BerzaNovacSvetVesti

21.12.2021 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropske akcije se vraćaju na uzlaznu putanju Evropske akcije se vraćaju na uzlaznu putanju
Zajedno sa fjučersima u Sjedinjenim Američkim Državama počele su da rastu i akcije, podstaknute procenama da će vakcinacija obuzdati pandemiju omikron soja korona virusa,... Evropske akcije se vraćaju na uzlaznu putanju

Zajedno sa fjučersima u Sjedinjenim Američkim Državama počele su da rastu i akcije, podstaknute procenama da će vakcinacija obuzdati pandemiju omikron soja korona virusa, kao i naznakama da bi predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) mogao da pokrene svoju ekonomsku agendu vrednu dva biliona dolara.

I akcije u Evropi se vraćaju na uzlaznu putanju, a vode kompanije iz rudarskog sektora. Ugovori za fjučerse iz S&P 500 i Nasdaq indeksa takođe su ušle u zelenu zonu, signalizirajući stabilizaciju nakon najvećeg pada indeksa kapitala u ovom mesecu.

Azijske akcije su ojačale zahvaljujući oporavku Japana i rastu koji beleže kineske kompanije iz sektora nekretnina, piše Bloomberg.

Berze ulaze u prazničnu sezonu dok investitori procenjuju ekonomske rizike od širenja omikron soja korona virusa i usmerenog zaokreta centralne banke SAD (FED).

Iako je senator Demokratske stranke Džo Mančin (Joe Manchin) odbio paket mera za oporezivanje i potrošnju koji je predložio predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), razgovor koji su nakon toga imali ukazao je na mogućnost da još uvek mogu ostvariti dogovor.

Prinosi državnih obveznica SAD su porasli, a došlo je i do promene kada je dolar u pitanju. Sirova nafta je bila u zelenoj zoni.

Zbog energetske krize u Francuskoj, cene električne energije u Evropi su dostigle rekordni rast.

U međuvremenu, pozitivni korporativni izveštaji doveli su do jačanja akcija u SAD pre trgovanja. Deonice kompanije Nike Inc. veće su za 3,2 odsto nakon prognoze vezane za rasprodaju, dok je sektor za proizvodnju mikročipova dobio podsticaj nakon što su objavljeni izgledi za prihod kompanije Micron Technology Inc.

Očekuje se oporavak akcija u oblasti obnovljive energije nakon paketa finansijske pomoći, koji uključuje i postupke u skladu sa globalnim obećanjem vezanim za klimatske promene.

Kada su u pitanju rude metala, primetan je skok vrednosti gvožđa. Bitcoin je porastao do nivoa višeg od 48.000 dolara. Lira je nastavila da raste nakon vanrednih mera Vlade Turske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...