Usvojene mere i aktivnosti za sprovođenje Strategije državnog vlasništva i upravljanja

Akcioni plan Vlade: Završetak korporativizacije javnih preduzeća do kraja 2025. godine

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

24.4.2024 17:11 Autor: Milica Rilak 8

Akcioni plan Vlade: Završetak korporativizacije javnih preduzeća do kraja 2025. godine Akcioni plan Vlade: Završetak korporativizacije javnih preduzeća do kraja 2025. godine
Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije za ovu i sledeću godinu... Akcioni plan Vlade: Završetak korporativizacije javnih preduzeća do kraja 2025. godine

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije za ovu i sledeću godinu koji, između ostalog, predviđa da će do do kraja 2025. godine u svim takvim preduzećima biti uspostavljeno „efikasno i održivo“ upravljanje, kao i da će će do poslednjeg kvartala sledeće godine broj javnih preduzeća „koja nisu korporativizovana“ biti – nula.

U Akcionom planu je napomenuto da se termin „privredni subjekti u vlasništvu Republike Srbije“ (PSRS) odnosi isključivo na formu privrednih društava AD (akcionarska društva) i DOO (društva sa ograničenom odgovornošću), dok se u uvodu podseća da je ranije usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja PSRS za period od 2021. do 2027. godine.

„Opšti cilj Strategije ogleda se u održivom i efikasnom upravljanju PSRS, što odražava posvećenost Vlade reformi PSRS i povećanju koristi od državnog vlasništva za građane“, stoji u planu uz napomenu da postoje i dva posebna cilja: prvi je da se kroz razvoj jedinstvenog okvira vlasništva i upravljanja za sva PSRS omogući centralizacija odgovornosti i nadležnosti države u pogledu vlasništva, dok je drugi cilj uspostavljanje, razvoj i unapređenje korporativnog upravljanja u PSRS.

Otuda je i jedna od ključnih mera upravo korporativizacija javnih preduzeća, odnosno promena njihove pravne forme u akcionarsko društvo (AD) ili društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Kako je navedeno u jednoj od tabela u okviru Akcionog plana za period 2024-2025, trenutno u Srbiji posluje 20 javnih preduzeća koja nisu korporatizovana. CIlj je da do kraja 2025. godine taj broj iznosi – nula.

„Ključni akter za sprovođenje aktivnosti u okviru realizacije mera je Ministarstvo privrede, a organi partneri u sprovođenju pojedinih aktivnosti biće Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo finansija, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije, Agencija za privredne registre i Privredna komora Srbije“, stoji u Akcionom planu.

U narednom periodu, kako je predviđeno tim dokumentom, započeće ili će se nastaviti realizacija sledećih mera:

  • Ujednačavanje pravnog okvira za uspostavljanje opštih pravila vlasništva i upravljanja za sve PSRS;
  • Korporativizacija javnih preduzeća – promena pravne forme javnih preduzeća u AD ili DOO;
  • Uspostavljanje centralizovane odgovornosti i institucionalne nadležnosti;
  • Uređivanje pitanja korporativnog upravljanja u skladu sa najboljom međunarodnom praksom;
  • Kreiranje politike obelodanjivanja informacija PSRS;
  • Definisanje ciljeva poslovanja i ključnih pokazatelja uspeha za svaki PSRS kroz pisma očekivanja)

„Sveukupni pregled izmene propisa nije moguće prikazati, imajući u vidu da je u Strategiji izvršena analiza pravnog okvira samo za javna preduzeća i društva kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa“, napominje se u Akcionom planu.

Do kraja trećeg kvartala ove godine planirano je da se okonča izrada podzakonskog akta sa listom društava kapitala i manjinskih društava kapitala, koja će sadržati i njihovu klasifikaciju, dok bi do kraja ove godine trebalo da bude uspostavljena jedinstvena procedura izbora organa upravljanja i direktora u 13 odsto PSRS, a do kraja 2025. u svim (100 odsto) PSRS.

Za mere i aktivnosti iz ovog Akcionog plana predviđena su budžetska sredstva u iznosu od oko 32 miliona dinara u 2024. godini, dok se za 2025. godinu projektuje da će za sprovođenje plana biti potrebno oko 55,6 miliona dinara.

Podsetimo da Međunarodni monetarni fond pomno prati reforme u ovoj oblasti, a to je bila i tema sastanka ministra privrede Srbije Slobodana Cvetkovića i šefa Misije MMF Donala Mekgetigana (McGettigan) u martu, tokom treće revizije sprovođenja aktuelnog aranžmana.

Ministarstvo je tada saopštilo da je tokom sastanka istaknuto da primena Zakona o upravljanju PSRS počinje u septembru, kao i da je Cvetković rekao da je Vlada Srbije posvećena reformi privrednih društava u vlasništvu države i „povećanju koristi od državnog vlasništva za zemlju i građane“.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Akcioni plan Vlade Srbije za korporativizaciju javnih preduzeća do kraja 2025. godine pokazuje odlučnost u reformama i promociji efikasnijeg upravljanja.

    Odgovori

  • SENSEI

    26.4.2024 #2 Author

    Pa privatni sektor će imati mnogo većeg udela od državnog

    Odgovori

  • SUNCICA

    27.4.2024 #4 Author

    Bice bas zanimljivo videti kako ce to funkcionisati

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #5 Author

    Sve se menja

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2024 #6 Author

    Bas da vidimo kako ce sve to izgledati…

    Odgovori

  • Lelica

    29.4.2024 #7 Author

    Videcemo kako ce to biti.

    Odgovori

  • SANJA91

    4.5.2024 #8 Author

    Dobro korporativno upravljanje doprinosi boljem pravnom i institucionalnom okviru poslovanja javnih preduzeća.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...