konstatovano da su strane direktne investicije u zemlji stabilne

Ministar privrede Srbije i šef Misije MMF-a razgovarali o reformi privrednih društava

SrbijaU fokusu

20.3.2024 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministar privrede Srbije i šef Misije MMF-a razgovarali o reformi privrednih društava Ministar privrede Srbije i šef Misije MMF-a razgovarali o reformi privrednih društava
Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković i šef Misije Međunarodnog monetarrnog fonda (MMF) u Srbiji Donal Mekgetigan (Donal McGettigan) su danas razgovarali o reformi privrednih... Ministar privrede Srbije i šef Misije MMF-a razgovarali o reformi privrednih društava

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković i šef Misije Međunarodnog monetarrnog fonda (MMF) u Srbiji Donal Mekgetigan (Donal McGettigan) su danas razgovarali o reformi privrednih društava. Ministarstvo je saopštilo da je Cvetković rekao da je Vlada Srbije posvećena reformi privrednih društava u vlasništvu države i „povećanju koristi od državnog vlasništva za zemlju i građane“.

„Jedan od ciljeva Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije je osnaživanje, korporativizacija i bolje upravljanje državnim preduzećima sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata“, rekao je Cvetković. Tim zakonom je propisano da će Ministarstvo privrede obavljati centralizovanu vlasničku funkciju, shodno najboljoj praksi u razvijenim tržišnim privredama.

Naveo je da će primena tog zakona početi septembra ove godine, kako je i bilo predviđeno. Dodao je da su strane direktne investicije (SDI) u Srbiji stabilne i da je prošle godine priliv novca od toga bio 4,5 milijardi evra.

„Ako stabilnom prilivu SDI dodamo i plan ‘Skok u budućnost’ kojeg je nedavno predstavio predsednik Srbije, a koji podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra u infrastrukturu i predstojeću specijalizovanu svetsku izložbu EXPO 2027, sve to predstavlja veliki zamajac za dalji i jači ekonomski razvoj naše zemlje”, ocenio je Cvetković.

Istakao je da je „očuvana makroekonomska, finansijska i energetska stabilnost, i da Srbija ima kvalitetnu i dobro obrazovanu radnu snagu“ što su sve „izuzetni potencijali za sveobuhvatni napredak“.

  • AJA

    20.3.2024 #1 Author

    Lepa vest !!!

    Odgovori

  • tamara71

    20.3.2024 #2 Author

    Znaci poslusni smo, ovaj nas radi sve kako mu kazu. Bas lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...