žele konkurentnu cenu struje i prilagođavanje poreza

Nemački privrednici od države traže finansijska rasterećenja i reforme

EUU fokusu

1.3.2024 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemački privrednici od države traže finansijska rasterećenja i reforme Nemački privrednici od države traže finansijska rasterećenja i reforme
Četiri vodeća udruženja nemačkih privrednika zatražila su od vlade hitna finansijska rasterećenja i reforme. Neophodno je „vratiti poverenje i ojačati Nemačku kao poslovnu lokaciju“,... Nemački privrednici od države traže finansijska rasterećenja i reforme

Četiri vodeća udruženja nemačkih privrednika zatražila su od vlade hitna finansijska rasterećenja i reforme. Neophodno je „vratiti poverenje i ojačati Nemačku kao poslovnu lokaciju“, naveli su privrednici. Program u 10 tačaka potpisuju Savezno udruženje nemačke industrije, Udruženje poslodavaca, Savez industrije i trgovine, kao i Savez zanatlija.

Udruženja su dokument predstavila u petak na svom godišnjem sastanku sa kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz), na marginama sajma zanata u Minhenu, prenosi DPA.

Konkretno, privrednici traže međunarodno konkurentnu cenu struje, veliku poresku reformu sa nižim porezima za preduzeća, brže procedure planiranja i izdavanja dozvola, manje birokratije, ulaganja u infrastrukturu, dovoljno radne snage.

Zahtevaju i promene u socijalnom osiguranju, da se firme dodatno finansijski rasterete.

Kao deo poreske reforme, udruženja pozivaju na uvođenje trajnog investicionog bonusa, bolje uslove amortizacije i veću poresku podršku za istraživanja.

Cilj, ističu, mora da bude smanjenje poreskog opterećenja kompanija na maksimalno 25 odsto. Privrednici zato traže i potpuno ukidanje solidarnih plaćanja i smanjenje poreza na struju i energiju na evropski minimum.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...