Ističe rok za prijavu na konkurs za generalnog direktora Elektroprivrede Srbije

Šta čeka budućeg prvog čoveka EPS-a?

InfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbija

15.9.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 7

Šta čeka budućeg prvog čoveka EPS-a? Šta čeka budućeg prvog čoveka EPS-a?
Elektroprivreda Srbije (EPS) je sa svojih 20.000 zaposlenih tokom proteklih godinu i po dana prošla kroz različite „izazove“ – počev od stabilizacije poslovanja posle... Šta čeka budućeg prvog čoveka EPS-a?

Elektroprivreda Srbije (EPS) je sa svojih 20.000 zaposlenih tokom proteklih godinu i po dana prošla kroz različite „izazove“ – počev od stabilizacije poslovanja posle kolapsa krajem 2021. godine, preko transformacije u akcionarsko društvo u aprilu ove godine, pa sve do iznenadne smene vršioca dužnosti generalnog direktora Miroslava Tomaševića u junu.

U međuvremenu je raspisan konkurs za novog generalnog direktora, a rok za prijavljivanje „visokosposobnih i odlučnih profesionalaca“, kakve EPS traži u oglasu, ističe danas (15. septembra).

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenjuje za Biznis.rs da će budući „prvi čovek EPS“ morati da se suoči sa dva izazova – činjenicom da je Tomašević postigao izuzetne rezultate za kratko vreme, kao i time da Evropu u narednom periodu ponovo čeka pogoršanje energetske situacije.

Zdravković ne krije da Tomaševića smatra „najboljim direktorom EPS-a u poslednjih 50 godina“ koji je, kako ističe, pokazao inženjerski, kao i menadžerski integritet i najvažniju kompaniju u Srbiji izvukao iz kolapsa i postavio na zdrave noge, uključujući „popunjavanje“ akumulacija jezera i depoa uglja, uz pokretanje preko potrebnih remonta.

Kada je, međutim, došlo do toga da Nadzorni odbor u starom sastavu razmatra, a potom i odbije osnivanje zajedničkog preduzeća sa mađarskim MVM-om uz izdvajanje 11 hidroelektrana, da bi zatim u junu Ministarstvo energetike i rudarstva imenovalo novi Nadzorni odbor, bilo je jasno da se sprema i smena na čelu EPS-a, što se i desilo 15. juna kada je Tomašević smenjen, a na njegovo mesto izabran Dušan Živković. Konkurs za novog direktora EPS-a raspisan je mesec dana kasnije.

Pozicija generalnog direktora EPS-a je ključna pozicija u državi, s obzirom na to da je EPS najveće preduzeće u Srbiji čiji poslovni rezultati direktno utiču na ukupan privredni rast domaće privrede„, naglasio je Zdravković u razgovoru za Biznis.rs.

Miloš Zdravković / Foto: YouTube Screenshot

U narednom periodu očekuje da će dva trenda uticati na Elektroprivredu Srbije.

Očekujem povratak ‘uplitanja’ politike u dešavanja u EPS-u, pošto joj nije bio interesantan dok je bio ‘na kolenima’ i u tehničkim i organizacionim problemima. Drugi trend je pogoršanje energetske situacije u Evropi„, kaže Zdravković i napominje da su pokazatelji takvog razvoja situacije očekivanja da će i Nemačka i Italija uvoziti daleko veće količine struje.

Nemačka već uvozi 8,7 odsto potrebne električne energije zbog zatvaranja tri nuklearne elektrane, ali i loše sezone za proizvodnju energije iz sunca i vetra, dok će Italija morati iz uvoza da pokrije 24 odsto potreba, upozorava Miloš Zdravković i objašnjava da za EPS to znači da je utoliko značajnije proizvesti dovoljno struje za sopstvene potrebe.

Termoelektrana Nikola Tesla A/Izvor: Eps.rs

„Ne treba zaboraviti da će električne energije biti na evropskom tržištu, ali je pitanje po kojoj ceni – ona može biti problematična. Takođe, ako bude dovoljno gasa za snabdevanje Evrope, sve će biti u redu, ali šta ako dođe do prekida? Ukratko, ambijent u kome EPS posluje postaje sve složeniji„, ističe Zdravković u razgovoru za Biznis.rs.

Elektroprivreda Srbije u oglasu za izbor generalnog direktora ističe da će osoba na toj poziciji „preuzeti vodeću ulogu u oblikovanju strateškog pravca, komercijalnog uspeha i budućeg rasta EPS-a„.

Na naše pitanje šta bi budući generalni direktor EPS trebalo prvo da uradi, naš sagovornik odgovara da bi na njegovom mestu popisao svu imovinu te kompanije, kao i potraživanja i dugove, ali da bi mu prvi potez bio da Miroslava Tomaševića pozove da mu bude savetnik.

Iz ugla aktuelnog rukovodstva EPS-a, naredni koraci te kompanije su realizacija investicija u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije (OIE).

To proizilazi iz obraćanja v.d. generalnog direktora Dušana Živkovića na savetovanju „Energetika 2023“, kada je istakao da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, ali i na modernizaciji rudarskih i termo kapaciteta „uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine“.

  • SABRINA

    15.9.2023 #1 Author

    Očigledno je da budućeg generalnog direktora EPS-a čeka puno izazova.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.9.2023 #2 Author

    Ako Tomasevic ne bude bio savetnik koji je EPS vodio odlicno,tesko ce novi vd.direktor da postavi sve kako treba…

    Odgovori

  • Jj992

    15.9.2023 #3 Author

    Zna on sta ga ceka..

    Odgovori

  • MilanChe

    16.9.2023 #4 Author

    Prvog čoveka Eps-a čeka to da će da postane 4. Ili 5. čovek… šef,ministarka,vođa navijača,pa tek onda možda on…možda.

    Odgovori

  • Sonjka

    16.9.2023 #5 Author

    Ceka ga dosta posla, ako ne bude bio Tomašević savetnik…

    Odgovori

  • Milisav Damnjanovic

    16.9.2023 #6 Author

    Ma prestanite vise da nam saljete netacne racune za struju i nemojte da kw po zonama i tarifama obracunavate na cele brojeve, vec onoliko koliko stvarno iznose.
    Pozdrav.

    Odgovori

  • SUNCICA

    17.9.2023 #7 Author

    Ceka ga tezak i lopovski posao, sramno je koliko drzava radi protiv svojih gradjana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...