direktor se bira na konkursu

Imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a

Firme u fokusuSrbija

8.6.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a Imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a
Ministarska energetike Dubravka Đedović predstavila je u četvrtak u Vladi Srbije nove članove Nadzorng odbora akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) u kome je od... Imenovan novi Nadzorni odbor EPS-a

Ministarska energetike Dubravka Đedović predstavila je u četvrtak u Vladi Srbije nove članove Nadzorng odbora akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) u kome je od sedam članova troje Norvežana.

Direktor EPS-a će, prema rečima Đedović, biti biran na konkursu, navodi se u saopštenju.

Članovi Nadzornog odbora, Norvežani su bivši državni sekretar Oluf Ulset, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.

Članovi Nadzornog odbora su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova Sindikata radnika EPS-a.

Đedović je rekla da je razgovarala sa mnogo kandidata, ali da je strateška odluka da se sarađuje sa Norveškom i da je zbog toga troje članova iz te zemlje.

Novi član NO EPS Oluf Ulset ocenio je da je AD EPS po svim standardima veliko preduzeće.

Foto: Emilija Jovanović

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, iznela jasne ambicije u vezi sa reorganizacijom EPS-a.

„Prvi važan korak je bila transformacija u EPS-a u akcionarsko društvo i izmena statuta kompanije. S obziom na to da kompanija ima v.d. generalnog direktora veoma je važno da se započne angažovanje stalnog direktora. Nadam se da ćemo imati interne i spoljne kandidate za ovo radno mesto“, rekao je Ulset.

Ministarka energetike je rekla da se očekuje da će uskoro biti raspisan novi konkurs za izbor direktora i da će biti otvoren i transparentan.

Prema Statutu akcionarskog društva EPS-a, Skupštinu akcionara čini samo jedan član, odnosno ona u ime Vlade Srbije. Đedović bira članove Nadzornog odbora, a oni biraju izvršne direktore i generalnog direktora EPS-a.

Đedović nije odgovorila na pitanje novinara koliko će biti plaćeni članovi Nadzornog odbora, već je rekla da su promenom pravne forme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, ako može EPS da posluje konkurentno na tržištu.

„Odluke o naknadama još nisu usvojene. Ako vidite njihove biografije, ta naknada nije jedini motiv da učestvuju u ovom izazovu. Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama“, rekla je Đedović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...