Uskoro formiranje Nadzornog odbora ključne domaće kompanije

Đedović: Kroz EPS biće uloženo deset milijardi evra u energetski sektor

Srbija

5.6.2023 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đedović: Kroz EPS biće uloženo deset milijardi evra u energetski sektor Đedović: Kroz EPS biće uloženo deset milijardi evra u energetski sektor
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će uskoro biti formiran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem će se naći... Đedović: Kroz EPS biće uloženo deset milijardi evra u energetski sektor

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će uskoro biti formiran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem će se naći veoma dobri kandidati iz zemlje i sveta, kao i predstavnici zaposlenih.

„Cilj je da kroz profesionalni menadžment dođemo do kompanije koja će biti uspešna i primer za region jer je EPS naša najvažnija kompanija koja ima dosta preduslova za razvoj“, rekla je danas Đedović za Radio televiziju Srbije (RTS), prenosi Beta.

Dodala je da nije lako dovesti iskusne i kredibilne ljude u kompaniju koja se nalazi u zastoju i nagomilanim problemima koje treba sistemski rešavati.

„Imamo dosta podela u sindikatima, svi se bore za neka svoja prava i biće nam potrebna pomoć i Ministarstva rada u vezi sa pitanjem legitimiteta sindikata. S druge strane, mene zanima prosečan radnik koji treba da ima bolje uslove za rad, pristup nezi, da može da dobije veću platu ako EPS bude bolje poslovao“, rekla je ona.

Ministarka je ukazala da cilj reformi nije privatizacija EPS-a i da postoje otpori reformama dela rukovodstva i sindikata koji se bore za funkcije i privilegije.

“Naš cilj je bio promena pravne forme i početak reformi. EPS treba da gradi nove proizvodne kapacitete i da kroz njega uložimo blizu 10 milijardi evra u energetski sektor. Da bismo to uradili dosta toga zavisi od stabilnosti poslovanja kompanije i jačine naše ekonomije. Otpori su veliki, jednim delom se rukovodstvo i sindikati plaše i bore za svoje funkcije i privilegije, a mi moramo da budemo odlučni da na tom putu menjamo stvari nabolje jer smo svi saglasni da stvari u energetskom sektoru moraju da se menjaju“, rekla je Đedović.

Komentarišući poslovanje EPS-a u prethodnom periodu, ministarka je istakla da je proizvodnja u Кolubari bila manja za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i da su kasnile određene investicije, piše Beta.

„Rezultati koji su ostvareni nisu na zavidnom nivou ako uporedite ovu godinu u kojoj imate više cene električne energije, bolju hidrologiju i blagu zimu u odnosu na prošlu, a nisu prikazani ni svi troškovi. Mene zanima bolja proizvodnja električne energije koja je u Кolubari u maju bila na niskom nivou. Država uvozi ugalj jer je prepoznala da postoji problem u proizvodnji i izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile“, kazala je ministarka.

Istakla je da je neko zlonamerno pustio u javnost tačke sa dnevnog reda sednice Nadzornog odbora EPS-a, na kojem je bila i ponuda mađarske elektroprivrede MVM o formiranju zajedničkog preduzeća, i nije dao potpune informacije koje su samo zbunile javnost i radnike.

Кada je u pitanju potencijalna izgradnja termoelektrane Кolubara B, ministarka je rekla da odluka o izgradnji te termoelektrane nije doneta i da će se sagledati svi važni aspekti ovog projekta.

“Investicioni plan Vlade Srbije za ulaganja u energetskom sektoru biće usvojen u naredne dve nedelje i mi ćemo razmotriti da li ovaj projekat treba da bude deo tog plana. Moramo da sagledamo imamo li dovoljno uglja, biomase, otpada i ostale pretpostavke, troškove i isplativnost izgradnje“, rekla je Đedović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...