odustaju od klasičnih metoda za kontrolu inflacije

Turska se fokusira na širenje privrede da bi ojačala liru

BankeNovacSvetVesti

25.12.2021 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska se fokusira na širenje privrede da bi ojačala liru Turska se fokusira na širenje privrede da bi ojačala liru
Turska je odustala od povećanja kamatnih stopa kao načina za kontrolu inflacije, rekao je u petak predsednik Redžep Tajip Erdogan, tvrdeći da su mere... Turska se fokusira na širenje privrede da bi ojačala liru

Turska je odustala od povećanja kamatnih stopa kao načina za kontrolu inflacije, rekao je u petak predsednik Redžep Tajip Erdogan, tvrdeći da su mere koje je uveo ove sedmice poslužile da bi se u toku jednog dana stabilizovala lira.

Erdogan je dao izjavu turskim medijima pre nego što se pridružio sastanku iza zatvorenih vrata u Istanbulu sa ekonomistima i akademcima kako bi saslušali njihove predloge o ekonomiji. Prisustvovali su i ministar trezora i finansija Nureddin Nebati, guverner Centralne banke Sahap Kavčioglu i šef bankarskog regulatora u zemlji, piše Bloomberg.

„Ostavili smo po strani klasično shvatanje ekonomije koje visokim kamatnim stopama drži inflaciju pod kontrolom“, rekao je Erdogan. Vlada se sada fokusira na širenje privrede kroz investicije, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i suficit na tekućem računu, rekao je on.

Centralna banka smanjila je referentnu kamatnu stopu od septembra u nizu smanjenja koje je podsticao Erdogan. Ovi potezi doveli su liru van kontrole, ali predsednik je ostao pri svome, obećavajući da će pretvoriti Tursku u ekonomiju sa visokim ulaganjima kroz jeftinije zaduživanje.

Zvaničnici su u ponedeljak uveli niz vanrednih mera kako bi podržali valutu koja je u padu, koja je u tom trenutku pala za više od 50 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine.

Lira je povratila neke od svojih velikih gubitaka pošto su se pojavili detalji o novom depozitnom alatu koji štiti štediše od depresijacije valute.

„Videli smo da je ‘valutni balon’ nestao u jednom danu sa paketom mera“, rekao je Erdogan u petak. „Bićemo svedoci drugačije ekonomske klime tokom leta kada se obezbedi finansijska stabilnost.

Uprkos ovonedeljnom dobitku, lira je i dalje za oko 26 odsto slabija od 23. septembra, kada je centralna banka počela da smanjuje kamatne stope. Ona ostaje najlošija među valutama tržišta u razvoju u odnosu na dolar ove godine, sa padom od oko 36 odsto.

Inflacija je u novembru porasla na više od 21 odsto, pri čemu su mnogi siromašniji Turci koji čine bazu podrške Erdoganu pokolebali zbog brzog rasta cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...