Najveće zarade ostvaruju menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti i pravnici

U Srbiji prošle godine više od 34.000 građana imalo milionske prihode

PoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

8.8.2022 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

U Srbiji prošle godine više od 34.000 građana imalo milionske prihode U Srbiji prošle godine više od 34.000 građana imalo milionske prihode
Poreska uprava primila je ukupno 34.753 prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali... U Srbiji prošle godine više od 34.000 građana imalo milionske prihode

Poreska uprava primila je ukupno 34.753 prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak veći od 3.268.224 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

“Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je 43 odsto prijava. Najviše prijava podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd – ukupno 22.978 prijava, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad – 7.010 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac – 2.740 prijava”, navode u Poreskoj upravi.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 69 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd – 88 lica su domaći državljani, a 12 su strani državljani. Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista, pravnik, dok je 91 odsto prijavljenih muškog pola.

Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 do oko 2.115 miliona dinara.

Kada je reč o srpskoj prestonici, najveći broj prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana beleži Novi Beograd – 5.935. Što se tiče ostalih gradova, u Novom Sadu taj broj je nešto manji – 4.041, a u Nišu je primljeno 1.211 prijava. Za velikim gradovima zaostaje Vranje, gde je primljeno ukupno 66 prijava i Pirot koji ima nešto više građana sa većim prihodima – 96.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...