U SRBIJI U NAREDNE TRI GODINE PRIVREDNI RAST OD 10,2 ODSTO, pokazuju prognoze MMF

IzdvajamoSrbijaVesti

2.11.2020 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U SRBIJI U NAREDNE TRI GODINE PRIVREDNI RAST OD 10,2 ODSTO, pokazuju prognoze MMF U SRBIJI U NAREDNE TRI GODINE PRIVREDNI RAST OD 10,2 ODSTO, pokazuju prognoze MMF
Projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, ova plus naredne dve, biti 10,2 odsto, uzjavio... U SRBIJI U NAREDNE TRI GODINE PRIVREDNI RAST OD 10,2 ODSTO, pokazuju prognoze MMF

Projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, ova plus naredne dve, biti 10,2 odsto, uzjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će to biti najbolji rast u Evropi.

Upoređujući sa prognozom MMF za ostale zemlje, Vučić je naveo da će Severna Makedonija imati privredni rast 4,3 odsto, Albanija 3,8 odsto, Rumunija 2,5 odsto, BiH 2,1 odsto, Bugarska 3,6, cela istočna Evropa 2,2 odsto, tzv. Kosovo 1,7 odsto, Slovenija 1,5 odsto, Mađarska 1,5 odsto, Hrvatska 0,7, Crna Gora -3,3 odsto.

Foto: Tanjug

Ističe da će do kraja 2022. godine Srbija „pobeći“ sa tri i po milijarde evra Hrvatskoj, a Crnoj Gori za još pet milijardi evra.

Da bi taj rezultat ostvarila, Vučić ističe da će u zemlji morati više da se radi i gradi u svim sferama društvenog života.

On je istakao da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će ne samo minimalac, već i plate u javnom sektoru i penzije uvećavati bez značajnijih negativnih efekata po budžet, to jest uz držanje zrave privrede bez zaduživanja naše zemlje.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

Naveo je da su gotovo sve evropske zemlje iznad nas po javnom dugu, rekavši da je javni dug naše zemlje ispod Mastrihta sa 57,8, a Nemačka, na primer, iznad 70 procenata.

Vučić je rekao i da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

On je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

„Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština“, rekao je Vučić.

Foto: Pixabay.com

On je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je „porasla“za 4,5 procenata.

„Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koji tek slede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...