U SVETU DNEVNO POLA MILIONA NOVOZARAŽENIH KORONOM U mnogim zemljama Evrope nedostatak medicinskog osoblja

SvetVesti

28.10.2020 10:46 Autor: Ljiljana Begović 0

U SVETU DNEVNO POLA MILIONA NOVOZARAŽENIH KORONOM U mnogim zemljama Evrope nedostatak medicinskog osoblja U SVETU DNEVNO POLA MILIONA NOVOZARAŽENIH KORONOM U mnogim zemljama Evrope nedostatak medicinskog osoblja
Broj zaraženih korona virusom u svetu dostigao je 44,3 miliona, a od posledica Covid-19 umrlo je 1.172.075 ljudi. Najviše zaraženih korona virusom imaju Sjedinjene... U SVETU DNEVNO POLA MILIONA NOVOZARAŽENIH KORONOM U mnogim zemljama Evrope nedostatak medicinskog osoblja

Broj zaraženih korona virusom u svetu dostigao je 44,3 miliona, a od posledica Covid-19 umrlo je 1.172.075 ljudi. Najviše zaraženih korona virusom imaju Sjedinjene Američke Države, više od devet miliona, kao i najviše preminulih od posledica infekcije, 232.000.

„Situacija u Evropi, gde se povećava broj obolelih od Covid-19, je veoma ozbiljna i alarmantna i Evropska unija mora biti efikasnija kada je reč o testiranju, praćenju obolelih, vakcini i pravilima karantina“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Ljudi nose maske na ulici
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Nemačka zatvara sve osim prodavnica, škola i vrtića, u Češkoj na snazi policijski čas

Nemačka kancelarka Angela Merkel želi sastanak sa premijerima 16 nemačkih pokrajina o zatvaranju restorana i kafića počev od 4. novembra, kao pokušaj da se zaustavi širenje korona virusa, ali će škole i vrtići biti otvoreni, kao i prodavnice. Građani će moći da izlaze na ulice, ali samo u prisustvu članova svoje porodice i eventualno još jedne familije. Ko ne bude poštovao mere, biće kažnjen, ali još nisu poznati detalji o kaznama. U Nemačkoj je za poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novoobolelih – 14.964.

U Češkoj je stupio na snagu policijski čas koji će trajati od 21 čas do pet sati ujutro. Pemijer Andrej Babiš najavio je i da će vlada zatražiti od parlamenta produženje vandrednih ovlašćenja za još mesec dana, odnosno do 3. decembra. U Češkoj je zabeležen i rekordan broj novozaraženih u jednom danu, čak 15.663.

Pod velikim pritiskom da pooštri mere i uvede novi „lockdown“ je i britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson), a vlada u Londonu računa da bi drugi talas virusa mogao biti smrtonosniji od prvog, pišu britanski mediji.

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj i Iranu najveći broj preminulih do sada

U Francuskoj su preminule 523 osobe, što je najveći zabeležen broj preminulih još od 22. aprila, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja. Iran je imao rekordan broj novih smrtnih slučajeva, njih 346.

Od početka pandemije u Iranu, najpogođenijoj zemlji na Bliskom istoku, umrlo je 33.299 ljudi, dok je za poslednja 24 sata registrovan i najveći broj novozaraženih, skoro sedam hiljada.

Broj zaraženih korona virusom u Indiji približio se cifri od 8 miliona, nakon što su u poslednja 24 sata potvrđena 43.893 nova slučaja. Broj smrtnih slučajeva u ovom periodu takođe je relativno nizak, pa je u poslednja 24 sata preminulo 508 osoba, čime je ukupan broj žrtava korona virusa porastao na 120.010.

Parijent i medicinski radnik
Foto: Tanjug/AP

Lekari zaraženi korona virusom u belgijskom gradu Liježu su zamoljeni da nastave da rade zbog velikog broja zaraženih i hospitalizovanih, kao i zbog nedostatka medicinskog osoblja. Četvrtina medicinskog osoblja u Liježu je obolela od Covid- 19, prenosi BBC. Deset bolnica je zahtevalo od osoblja, koje je dobilo pozitivan test na korona virus, a nema simptome, da nastavi da radi. U Belgiji je od početka epidemije zabeleženo 333.718 slučajeva zaraze, a od Covid- 19 preminulo je 10.899 osoba.

Vakcina možda neće delovati na svakoga

Član britanske radne grupe za izradu vakcine Kejt Bingam( Kate Bingham) rekla je da prva generacija vakcina protiv korona virusa verovatno neće biti savršena i da možda neće delovati na svakoga, prenosi Reuters. Ona je rekla da bi prva generacija vakcina protiv Covid -19 možda mogla samo da smanji simptome infekcije, a ni to nije garant da će biti delotvorna za svakoga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...