Već treću godinu zaredom Britanci pojačano kupuju stanove I kuće po unutrašnjosti zemlje

U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje tražene londonske nekretnine

NekretnineNovacSvetVesti

1.12.2021 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje tražene londonske nekretnine U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje tražene londonske nekretnine
Londonsko tržište stambenih nekretnina trebalo bi da bude lošije od ostalih regiona Ujedinjenog Kraljevstva već treću godinu zaredom, a preoblikovanje kapitala izazvano Brexitom i... U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje tražene londonske nekretnine

Londonsko tržište stambenih nekretnina trebalo bi da bude lošije od ostalih regiona Ujedinjenog Kraljevstva već treću godinu zaredom, a preoblikovanje kapitala izazvano Brexitom i pandemija nastaviće da zadržavaju potražnju u engleskoj prestonici i 2022. godine, navodi Rightmove.

U prognozi objavljenoj u sredu, kuća koja se bavi tržištem nekretnina predviđa da će cene u Londonu porasti za tri odsto, što je manje od pet procenata, koliko se očekuje za zemlju u celini.

Konkurencija za stanove u gradu od devet miliona ljudi zaostaje za svakim drugim regionom.
Projekcije odražavaju promenu u dinamici tržišta od glasanja za izlazak iz Evropske unije 2016. godine.

Brexit i povećani porezi odbili su kupce iz inostranstva, a desetine hiljada radnika migranata napustilo je zemlju kada je Covid-19 zatvorio delove privrede. U međuvremenu, sloboda rada od kuće navela je mnoge stanovnike gradova da traže nekretnine udaljene od urbanih centara sa dovoljno prostora za kancelariju.

Za tržište Ujedinjenog Kraljevstva u celini, sledeća godina će verovatno biti „manje luda“ nego 2021. godina, zbog nategnute pristupačnosti nakon „trke za prostorom“ i privremenog smanjenja poreza, što je dovelo vrednost nepokretne imovine do rekordnih nivoa, piše Bloomberg. Oblasti kao što su Zapadni Midlend i delovi severne Engleske, dobiće oko sedam odsto nove vrednosti.

Predviđa se da će usporavanje biti izraženije u drugoj polovini, a Rightmove predviđa da će raspoloženje kupaca biti pogođeno rastućim kamatnim stopama, višom inflacijom i povećanjem poreza na zarade koje treba da stupi na snagu u aprilu. Očekuje se da će više nekretnina biti stavljeno na prodaju, navodi se u saopštenju.

U posebnom izveštaju, Konfederacija britanske industrije navodi da snažna globalna potražnja i poremećaji u lancu snabdevanja nastavljaju da vrše pritisak na povećanje cena. Proizvođači očekuju da će samo u narednom tromesečju povećati cene za 2,8 odsto, što je rekord istraživanja, a povećanje se odražava na cenu robe u prodavnicama.

Indeks rasta u privatnom sektoru ostao je oko nivoa objavljenih od kada su ograničenja zbog korona virusa ukinuta u proleće, a predviđa se samo skromno usporavanje u naredna tri meseca, saopštio je poslovni lobi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...