Stanovi za godinu dana poskupeli i do 30 odsto

Tržište nekretnina se stabilizovalo, cene će nastaviti da rastu

BiznisInvesticijeNekretnineSrbijaU fokusu

30.11.2021 14:56 Autor: Stefan Petrović 5

Tržište nekretnina se stabilizovalo, cene će nastaviti da rastu Tržište nekretnina se stabilizovalo, cene će nastaviti da rastu
Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope – Balkans Property Forum 2021, koja se održava u Beogradu, više od 150 učesnika podelilo je... Tržište nekretnina se stabilizovalo, cene će nastaviti da rastu

Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope – Balkans Property Forum 2021, koja se održava u Beogradu, više od 150 učesnika podelilo je svoja iskustva o aktuelnim trendovima koji su nastali kao posledica pandemije korona virusa, ali i odgovoru na krizu koja je prošle godine drastično uticala na tržište nekretnina.

Glavni govornik konferencije bila je Diana Urge-Vorzac (Diana Ürge-Vorsatz), jedan od autora nedavno objavljenog izveštaja Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promenama, koja je potpredsedavajući Radne grupe trećeg Međuvladinog panela za klimatske promene. 

Prema njenim rečima, zaštita životne sredine, društvena odgovornost i korporativno upravljanje igraju sve važniju ulogu u procesu donošenja odluka kompanija.

Drugi deo konferencije, čiji je moderator bila predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić, bio je posvećen inflaciji, odnosno rastućim potrošačkim cenama koje vrše pritisak na centralne banke širom sveta da podignu kamatne stope, što bi moglo imati značajan uticaj na ulaganja u nekretnine. Poseban akcenat u okviru ovog panela stavljen je na rast cena nekretnina.

Kako je Danijela Ilić rekla za Biznis.rs po završetku panela, nakon pandemije nije došlo do promene metoda na osnovu kojih se procenjuje vrednost određene nekretnine, već su i dalje na snazi isti nacionalni standardi koji predstavlju reper kada je reč o ovoj oblasti. Međutim, promenjeni su ključni inputi. 

„Inputi se menjaju kao posledica promene kretanja na tržištu. Za vreme vanredne situacije nije bilo prodaje nekretnina, verovatno zbog lokdauna i nemogućnosti da se obavljaju transakcije i administrativni poslovi kod notara. Nakon ukidanja vanrednog stanja, krenule su realizacije ugovora o kupoprodaji, te se tržište stambenih nepokretnosti stabilizovalo”, istakla je Ilić. 

Ključ u vratima
Foto: Pexels.com

Prema njenim rečima, nije došlo ni do prvobitno očekivane promene pravca u kojem će se kretati kriterijumi cena. Početno veliko interesovanje za kuće i stanove van urbanih zona, koje su izloženije rizicima svake vrste, nije bilo dugog daha, te se od ideje o predgrađima gotovo odustalo.

“Izgleda da kod nas tržište funkcioniše prema kratkotrajnim impulsima. Kada je kiša, tog dana se proda stotine i hiljade kišobrana. Međutim, čim je sunce, ne proda se nijedan”, slikovito je objasnila ona. 

Dakle, kada je bilo zaključavanja, kuće van gradova su imale veću popularnost, ali ta potražnja nije nastavljena. Kada je reč o cenama tih nekretnina, ona je istakla da nisu nastavile da rastu u meri u kojoj se u prvi mah očekivalo, što je bio slučaj u mnogim zemljama razvijenijim od Srbije.

Govoreći o rastu cena, Ilić je istakla da je najlakše izvući zaključak za stambene nekretnine, čije su cene porasle između 20 i 30 odsto u poslednjih godinu dana, i to shodno lokaciji, površini i drugim kriterijumima. Ipak, podatak koji ne zvuči najbolje za sve one koji planiraju da kupe stan jeste da će cene nastaviti da se kreću utabanom stazom. 

Zelena agenda

Kako je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs rekla direktorka Saveta zelene gradnje Srbije Dragana Korica, zelena gradnja obuhvata čitav niz postupaka, počev od moguće primene pasivnih principa, preko implementacije aktivnih sistema i tehnologija i tehnika koje se već koriste u građevinarstvu, a koje za cilj, između ostalog, imaju smanjenje emisije negativnih autputa kada je reč o životnoj sredini.

„Načinom na koji sada gradimo trošimo ogromnu količinu energije i prirodnih resursa, između ostalog i pijaće vode, stvaramo ogroman otpad prilikom rušenja, a sve prati velika emisija ugljen-dioksida. Sve ovo ukazuje na potrebu transformacije i prelazak na zelen i održiv način gradnje kojem je krajnji cilj da zgrade budu energetski pozitivne, resursno neutralne i ugljenično negativne“, rekla je Korica.

Zelena agenda bi, prema njenim rečima, trebalo da podrazumeva da se ne vodi računa samo o projektu, nego i da se pristupi razmatranju kroz ceo životni ciklus zgrade – od planiranja, preko projektovanja, izvođenja radova, upotrebe i održavanja i na kraju samog rušenja, kako bi se postigao smanjeni negativan uticaj na životnu sredinu i na klimu.

Kada je reč o cenama nekretnina van gradskog jezgra, ona je rekla da na njih najviše utiče razvoj infrastrukture, navodeći primer početka izgradnje beogradskog metroa. 

„Tamo gde krene infrastruktura, odmah dolazi do povećanja cene nekretnina, što je proizvod percepcije tržišnih učesnika“, navela je Ilić. 

Kada je reč o standardima koji važe u Evropskoj uniji (EU), Danijela Ilić je istakla da naše tržište ne može u velikoj meri da stigne zahteve koji su postavljeni u zelenoj agendi na evropskom nivou.

„To su razvijena tržišta gde samo institucionalni investitori imaju ozbiljne nekretninske portfolije sa pametnim i zelenim nekretninama, imunim na sve šokove pandemije. Mi ne možemo da se poredimo sa njima“, navela je ona.

Treći deo konferencije posvećen je radu na daljinu, odnosno iz kućne kancelarije. Fleksibilna strategija radnih mesta sa više lokacija, poslednjih godina dobija na značaju, a popularnost ovog vida rada povećana je sa ograničenjima koja su stigla sa pojavom korona virusa. Sve ovo bi trebalo da donese nove promene na tržištu kancelarijskih rešenja.

Organizator konferencije Property Forum je centar za događaje u industriji nekretnina sa skoro 10 godina iskustva. Organizuje konferencije i radionice fokusirane na nekretnine, između ostalog i u Londonu, Beču, Budimpešti, Bukureštu, Bratislavi i Pragu.

  • GocaBG

    30.11.2021 #1 Author

    Od pocetka pandemije je sve postalo nerealno…

    Odgovori

  • Danijela

    30.11.2021 #2 Author

    Cene samo rastu.

    Odgovori

  • IVAN

    29.10.2022 #3 Author

    Samo neka rastu videcemo dokle

    Odgovori

  • MARE

    30.10.2022 #4 Author

    Mislim da svest o situaciji sa nekretninama postane jasna tek kad zaista krenes da kupis nektetninu i kasa shvatis da je ono sto je pre sest meseci bilo izvesno sada je nemoguce

    Odgovori

  • JANA

    15.11.2022 #5 Author

    Cene rastu li rastu ,Vracar i BG na vodi dedinitivno najskuplji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...