sindikati pojačavaju pritisak na vladu

U Velikoj Britaniji štrajk pola miliona zaposlenih

Vesti

1.2.2023 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Velikoj Britaniji štrajk pola miliona zaposlenih U Velikoj Britaniji štrajk pola miliona zaposlenih
Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su delimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i železnički saobraćaj, a očekuje se kašnjenja aviona jer je... U Velikoj Britaniji štrajk pola miliona zaposlenih

Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su delimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i železnički saobraćaj, a očekuje se kašnjenja aviona jer je oko pola miliona radnika u sredu stupilo u štrajk da bi sindikati pojačali pritisak na vladu sa zahtevom za veće plate zbog poskupljenja.

Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset gdina, organizovao je savez sindikata prosvete, državni službenici, radnici javnog prevoza. U narednim danima i nedeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći, prenosi Beta.

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rešenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.

Današnji koordinisani štrajkovi više delatnosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su poslednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u poslednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cena hrane i energije.

Premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika „greška“ i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednjih 30 godina.

  • Anna

    1.2.2023 #1 Author

    Bojim se da će se Britanija tek suočiti sa velikim štrajkovima. Izlazak iz EU i rat u Ukrajini prete da unište britansku ekonomiju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.2.2023 #2 Author

    Sindikati povecavaju pritisak na vladu i tako ce biti dokle god ne dobiju sta traze…

    Odgovori

  • BRANA19

    2.2.2023 #3 Author

    Ljudi su sve vise nezadovoljni..

    Odgovori

  • TATJANA

    2.2.2023 #4 Author

    Ovo je za njih sok, mi smo navikli da se snadjemo u svakoj situaciji, ih 10 posto inflacije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...