Dve zemlje decenijama imaju bliske i prijateljske veze

UAE i Indija jačaju saradnju novim ekonomskim sporazumom

BiznisSvetU fokusuVesti

19.2.2022 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

UAE i Indija jačaju saradnju novim ekonomskim sporazumom UAE i Indija jačaju saradnju novim ekonomskim sporazumom
Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija potpisali su u petak ekonomski sporazum za podsticanje trgovine i investicija, takozvani „prekretnički“, u trenutku kada dve zemlje nastoje... UAE i Indija jačaju saradnju novim ekonomskim sporazumom

Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija potpisali su u petak ekonomski sporazum za podsticanje trgovine i investicija, takozvani „prekretnički“, u trenutku kada dve zemlje nastoje da ojačaju svoje ekonomije nakon pandemije korona virusa.

Kako piše Easterneye.biz prestolonaslednik Abu Dabija Mohamed bin Zajed Al-Nahjan (Mohammed bin Zayed Al-Nahyan), de fakto vladar UAE, i indijski premijer Narendra Modi održali su virtuelni samit kako bi bili svedoci potpisivanja Sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu, između ostalih ugovora o saradnji, tojest savezu.

Potpisivanje sporazuma je „prekretnica u našim bilateralnim odnosima“, citirala je indijskog ministra spoljnih poslova Subrahmanjama S. Jaišankaru (Subrahmanyam S. Jaishankara), zvanična emiratska novinska agencija VAM i dodala da će to otvoriti nove mogućnosti u trgovini robom i uslugama i dovesti do povećanih investicija.

VAM je prenela da se od ovog saveza „očekuje da će uvesti novu eru ekonomske saradnje i otvaranje više puteva za trgovinu i investicije“.

Trgovina Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata procenjena je na 59 milijardi dolara, što ovu naftom bogatom zalivsku zemlju čini trećim najvećim trgovinskim partnerom Indije za 2019-20. godinu, posle Kine i Sjedinjenih Američkih Država, prema podacima indijskog ministarstva spoljnih poslova.

UAE su treća najveća izvozna destinacija Indije sa skoro 16 milijardi dolara ostvarenih u 2020-21. godini.

Glavni izvozni proizvodi uključuju naftne derivate, plemenite metale, kamenje, dragulje i nakit, minerale, prehrambene artikle i tekstil.

UAE se nadaju da će trgovina sa Indijom, bez nafte, porasti sa nivoa pre pandemije od 40 milijardi dolara na više od 100 milijardi dolara u roku od pet godina.

Dve zemlje decenijama imaju bliske i prijateljske veze, i uspostavile su diplomatske odnose početkom sedamdesetih godina ubrzo nakon osnivanja zalivske zemlje.

Indijci u UAE čine najveću iseljeničku zajednicu, otprilike 35 procenata od 10 miliona stanovnika.

Novčane doznake koje su Indiji poslali njeni građani u Emiratima dostigli su više od 17,06 milijardi dolara u 2019. godini, prema podacima indijskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije ove nedelje, UAE su potpisali sličan paket sporazuma sa Turskom, piše Easterneye.biz.

  • Milovan94

    20.2.2022 #1 Author

    Ove dve države daju dobar primer kako ekonomska saradnja vodi unapređenju odnosa između država.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...