Transportna kompanija iz SAD ima 65 odsto više vozača u odnosu na januar ove godine

Uber u trećem kvartalu ostvario veći prihod od očekivanog

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

5.11.2021 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uber u trećem kvartalu ostvario veći prihod od očekivanog Uber u trećem kvartalu ostvario veći prihod od očekivanog
Iz kompanije Uber investitorima je saopšteno da je ova firma imala prvi profitabilan kvartal od početka godine, zahvaljujući ubrzano oporavku u sferi transporta i... Uber u trećem kvartalu ostvario veći prihod od očekivanog

Iz kompanije Uber investitorima je saopšteno da je ova firma imala prvi profitabilan kvartal od početka godine, zahvaljujući ubrzano oporavku u sferi transporta i dostave.

Ipak, nestabilna aktivnost u investicionom portfoliju kompanije Uber dovela je do gubitka u neto iznosu od 2,4 milijarde dolara, na osnovu zvaničnih računovodstvenih principa, a razlog je 3,2 milijarde dolara negativne revalorizacije deonica ove firme u kineskoj kompaniji Didi Chuxing.

Sistem procene osposobljenosti kompanije, zasnovan na prilagođenim rezultatima EBITDA, odnosno na prihodu nakon višestrukih troškova sa kamatom, taksi, amortizacije, kao i deoničarske kompenzacije.

Tako posmatrano, ova kompanija je dopunila svoj profit sa još osam miliona dolara u trećem kvartalu, što je 625 miliona dolara u istom periodu, piše Financial Times.

Iz kompanije je berzama saopšteno da se očekuje isplata EBITDA. Međutim, predstavnici Ubera su u četvrtak izrazili sumnje da će se održati na tom nivou, predviđajući da će ebitda profit biti između 25 i 75 miliona dolara u poslednjem kvartalu u godini. Takav ishod je značajno ispod ciljanih 110 miliona dolara, koliko su očekivali analitičari, uzimajući u obzir S&P Capital IQ. Upravo zbog toga, deonice Ubera su pale na trgovanju po zatvaranju berze.

Kompanija Uber je uspela da nadmaši očekivanja analitičara u sve tri sfere poslovanja — prevozu putnika, robe i dostavi. Ukupan prihod za treći kvartal iznosi 4,85 milijardi dolara, što je za 72 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i veće za 4,4 milijarde dolara od iznosa predviđenog analizama, navode iz kompanije S&P Capital IQ.

Rezervacije, za vrednosti ukupnih transakcija (uključujući i one za dostavu), bile su sve vreme visoke, na nivou od 23,1 milijardu dolara. Ovakav trend ukazuje na to da izlazak iz karantina nije doveo do smanjenja tražnje za dostavom.

Prema rečima izvršnog direktora Ubera Dare Kosorvašahi (Dara Khosrowshahi), u kompaniju se polako vraća veći broj vozača zahvaljujući “odlučnim investicijama”

Iz kompanije je rečeno i da se vidi oporavak potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je sada usklađena sa oporavkom zaliha i 65 odsto više vozača koji rade u Uberu u odnosu na januar.

Rezultat toga je rast cena koje su sada približne onima iz 2019. godine. Iz Ubera je takođe saopšteno da se vidi značajan oporavak kada je u pitanju transport putnika ka i prema aerodromima, koji je za 20 odsto veći u odnosu na početak septembra. Broj vožnji na platformi je veći za 60 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...